ZETApress

hírportál

Ötvennégy színpad a Szigeten

Új, megújult és a már megszokott programhelyszínek változatos kavalkádjával várja augusztusban a Szigetfesztivál látogatóit. Idén is lesz mínusz egyedik nap óriás Tankcsapda koncerttel és nulladik nap, egy tízórás koncertfolyammal az antirasszizmus jegyében. Lesznek nemzetközi sztárok, itt lesz a hazai élvonal, szenzációs spanyol látványszínház. Összefoglalva minden, ami a fülnek, szemnek ingere ? tudtuk meg Szarvas Istvántól.

A következőkben két színpadról és a domboldalon fellépő utcaszínházról szólunk. Egyikük az Amfiteátrum?Pécs 2010 Színpad. Az idei fesztiválon, több helyszínen is megjelenik a Pécs 2010 program. Az Európa kulturális fővárosa program alcíme: Pécs, a határtalan város. A színpad műsora ezért is szerveződik főleg magyar, balkáni és mediterrán produkciók köré. Az egyes napok műsora a fentiek fényében tematikusan lett összeállítva.

A Balkán Napjával kezdődik a fesztivál, fellép a Vujisics Együttes, a szerb Boris Kovac és Oana Catalina Chitu, a Bucharest Tango című előadásával. A Dívák Napja a női előadókat hozza előtérbe, a fő attrakciója várhatóan a francia Emily Loizeau elbűvölő műsora lesz, s még folytathatnánk a felsorolást.

Medúza?Pécs 2010. A sziget egyik legspeciálisabb helyszíne, a medúza ismét hozza a tőle elvárható minőséget, majd zeneileg, mind vetítést illetően, ismét több underground elektronikus zenei stilust érintenek majd a hazai és nemzetközi fellépők. Így lesz dubstep, breakbeat, dub, funk, techhouse, minimál, stb. A Pécs 2010 programmal együttműködve nemcsak a pécsi, hanem a török, a délszláv régió és Ruhr-vidék underground szcénája is helyet kap a meduza programjában.

La Fura Dels Baus Látványszínház. ? A világhírű katalán látványszínházi társulat az augusztusi Szigetfesztiválra is új műsorral készül ? mondta el Miquel Badosa művészeti igazgató a budapesti sajtótájékoztatón.

A The Beat in the dark címet viselő előadásban a színpadi, cirkuszi, akrobatikus elemek és a zene egyenlő hangsúlyt kapnak. A hely specifikus előadás alapjául szolgáló zenét is a budapesti helyszínhez kötődően választották ki. Külön érdekesség nem csak a magyar közönség, de a magyar művészek és önkéntesek bevonása is az előadásba. A közel egyórás előadás augusztus 12-től 16-ig minden este látható lesz a domb oldalában.

Ha végiggondoljuk, hogy ötvennégy színpadon hihehetelenül nagyszámú világhíresség jön a 17. alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválra, igaznak tűnik Gerendai Károlynak, a Sziget Kft. ügyvezetőjének válasza. Azt kérdeztem tőle, hogy miért nem utánozzák, mire azt felelte: ? Próbálják meg, de nem lesz könnyű!

Szóljon hozzá!