ZETApress

hírportál

Stand-apók a Centrálban

Az utóbbi évek egyik legnagyobb Broadway-sikerével kezdi a 2012/13-as évadot október 19-én a Centrál Színház ? tudtuk meg Puskás Tamás színigazgatótól a délelőtti sajtótájékoztatón, ahol Lantai József fényképezett. Rudolf Péter főszereplésével, Novák Eszter rendezésében készül Az ígéret földje című produkció, melyet ma is szorgalmasan próbáltak.

A Jez Butterwoerth darab mellett október 3-án elindul a Stand-apók stand-up sorozat, amelyben szerda esténként heti váltásban a Koltai Róbert ? Jordán Tamás páros, Sándor György, Bajor Imre és a Galla Miklós ? Szirtes Balázs duó fogja szórakoztatni a közönséget. Emellett a Kisszínházban a fiatal rendezőgeneráció egyik leginnovatívabb alkotója, Kiss Márton rendező mutatkozik be november 2-án Angéla evangéliuma, avagy a réterdősi patkányfogó című saját darabjával Pokorny Lia főszereplésével. Ezen kívül világ körüli turnéjuk egyetlen közép-európai állomásaként november 16-18-án négy alakalommal lesz látható a világhírű Harlem Swing csapat ötfős produkciója a Centrál Színházban, december 30-án pedig László Miklós: Illatszertár című darabját láthatjuk Kern András, Pokorny Lia és Simon Kornél előadásában.

Az ígéret földje kortárs tragédia, amely 2009-es bemutatóját követve rögvest meghódította az angolszász színházi világ színpadait. Az alig negyvenéves szerző nyersen és könyörtelenül, ugyanakkor mégis mély együttérzéssel beszél a kiszolgáltatottságról. A darab főhőse, a Kakas gúnynévre hallgató csavargó évtizedekkel korábban kivonult a társadalomból, az erdő közepére költözött egy kiszuperált lakókocsiba. Azok, akinek már nincs máshova menniük, nála időznek. Kakas és cimborái sokak szemét szúrják, így a közeli kisváros lakói egy emberként indítanak hadjáratot ellene.

Butterworth művében a dokumentarista részletességű realitás merészen keveredik mitikus elemekkel, Kakas szerepe pedig egyedülálló jutalomjáték lehetőségét kínálja. Az október közepi bemutatót Novák Eszter rendezi, a főszerepben Rudolf Pétert láthatja a közönség, a további fontosabb szerepeket pedig Tóth Ildikó, Harkányi Endre, Széles László és Vári-Kovács Péter alakítja.

Harlem Swing: Ne rosszalkodj! (Ain’t Misbehavin) a Broadway egyik legnagyobb sikere, mely a világ körüli turnéján Budapestet is útba ejti! Egy musicalshow, amely minden elképzelhető díjat megnyert: maga a legenda! A világhírű amerikai swing-csapat, a Harlem Swing európai turnéján Párizs és Athén között csak nálunk lép fel november közepén! Egyedülálló show-műsorukat négyszer láthatja közönségünk november 16-án, pénteken és 17-én, szombaton 19 órától, illetve 18-án, vasárnap 15 és 19 órától.

Kiss Márton: Angéla evangéliuma, avagy a réterdősi patkányfogó főhősnője Réterdősi Angéla. A réterdősi művház kultúrfelelőse krisztusi korban van: harmincharmadik születésnapját ünnepli! Édesanyjától megtudja: kétszeres abortusztúlélő. Ráadásul nőgyógyásza különös hírt közöl: Angélának ?hiperpregnózisa? van, azaz kilenc nap alatt képes kihordani és megszülni egy egészséges gyermeket. Angéla innentől kezdve megállíthatatlan: különleges adottságát tűzön-vízen keresztül kamatoztatni fogja… Szereplők: Pokorny Lia, Földes Eszter, Papp János. Rendező: Kiss Márton.

Koltai Róbert, Sándor György, Bajor Imre, Szirtes Balázs és Galla Miklós ? az ArtFanatik Produkció Stand-apók sorozatának előadói ? részt vettek a sajtótájékoztatón, még Jordán Tamás Szombathelyen rendezett. Galla és Szirtes előadott egy 1968-as angol jelenetet, míg a többiek inkább a terveikről meséltek. Különösen Sándor György volt elemében. Alig hagyott mást szóhoz jutni, s minden kérdésre ő akart válaszolni. Megtudtuk, hogy a hagyományost ötvözik a napi aktualitással, de politizálni nem akarnak. Sándor és Bajor egyedül még imprózhat, ám a párosok jobbára betanult szövegüket mondják, így a közönséggel való párbeszédre nehezen nyílik lehetőségük. Koltai Róbertet sem lehet épp ezért ?illetékes elvtársként? kérdezni, bár ő ? mint kérdésemre elmondta ? amúgy is inkább ?illetékes portás? lenne!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jerusalem a Centralban | ZETApress

Szóljon hozzá!