ZETApress

hírportál

Ötéves az Operafesztivál

Ma délelőtt jubileumi meglepetésekkel zajlott az Armel Operafesztivál ötéves születésnapját beharangozó és az idei Fesztivál eseményeit és újdonságait ismertető sajtótájékoztató a Nagymező utcai Lengyel Intézetben. Ugyanott találkoztunk, ahol az éveleji beszélgetés is zajlott.

A legfrissebb hírekről Havas Ágnes fesztiváligazgatótól, Eszterné Pópity Tímeától, a helyszínt biztosító Szegedi Nemzeti Színház művészeti titkárától, valamint Gálfi Melinda kulturális főszerkesztőtől és Farkas Zoltán intendánstól, a Fesztivál televíziós közvetítéséért és hangfelvételéért felelős Duna Televízió és Bartók Rádió képviselőitől értesülhettünk. Alföldi Róbert rendező a New York-i próbaidőszak élményeiről és viszontagságairól számolt be.

Havas Ágnes fesztiváligazgató elmondása szerint fesztivál-időszámításban az Armel még igencsak gyermek, hiszen az ötös egy kicsi szám, ugyanakkor számukra mégis rengeteg időt, munkát és eseményt ölel fel ez az öt év, így joggal lehetnek boldogok és büszkék. A fesztiváligazgató a Fesztivál egyedülálló eredményei között említette az öt éve ? vagyis a kezdetektől ? zajló televíziós közvetítéseket, melyekben egyedülálló módon két tántoríthatatlan nemzetközi partnerük, a francia Mezzo és 2010 óta a német?francia Arte működik közre, annak érdekében, hogy a Fesztivál előadásai a világ minden pontján megtekinthetőek legyenek. Véleménye szerint nem lehet eléggé megbecsülni a Duna Televízió kitartó segítségét sem, hiszen az ő általuk lebonyolított, Petrovics Eszter által rendezett felvételek képezik a nemzetközi közvetítések alapját is.

Büszkeségeként tartja számon a Fesztivál csúcssebességgel fejlődő nemzetközi jövőjét is, pontosabban azt, hogy az elkövetkező pár évben nem csupán produkciós együttműködésre számíthatnak, hanem igazi fesztivál-kooperációra is, hiszen 2014-től az Avignoni Opera, 2015-től pedig ? a Pilzen 2015 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében ? az újonnan épülő Pilzeni Nemzeti Színház mutatja be egy az egyben a Fesztivál teljes programját. ? A megállapodások megköttettek, a logisztika nagy falat lesz, de megoldjuk ? mondta. A franciákkal való együttműködés részeként egy Armel-opera (Michael Dellaira: A titkosügynök) idén tavasszal már nagy sikert aratott az Avignoni Operában és az idei produkciók legjobbikát is bemutatja 2013 júniusában a francia fesztiválváros színháza.

A fesztivál egyik meglepetés-újdonsága az október 2-án, kedden este 20 órakor a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházában megrendezésre kerülő jubileumi nyitókoncert is, melyen a fesztivál eddigi nyertesei (Kristin Sampson, Balczó Péter és Haja Zsolt) mellett a Zeneművészeti Egyetem két fiatal tehetsége is bemutatkozik, egy újabb hazai együttműködést vetítve elő. Az ötéves Armel Operafesztivál a jubileumot megújult díjazással (nemzetközi terjesztésű lemezfelvétel a legjobb női és férfi énekesnek), új díjjal (tervező: Zöldy Gergely), új arculattal rendelkező weboldalakkal ? armel.hu és armelfestival.org ? megújult facebook-oldallal és igazi Fesztiválcsokoládéval is ünnepli.

A Fesztivál rendezőinek képviseletében jelen lévő Alföldi Róbert már túl van próbaidőszakának első fejezetén, mely New York-ban zajlott és Budeapesten, valamint Szegeden folytatódik majd a Fesztivált megelőző egy hétben. Alföldi darabbal kapcsolatos, szembetűnő lelkesedése a sajtótájékoztató résztvevőire is átragadt: ? New Yorkban dolgozni szinte ugyanaz, mint Magyarországon. Csak épp sokan vannak?viccet félretéve, úgy jöttem el, hogy a produkció készen áll, ugyanakkor a most készülő díszlettel, ? melynek fő eleme egy bűvös kocka ? csupán itthon fogunk tudni találkozni. Az aprócska New York-i próbateremben ugyanis ezt mindössze három kottaállvány helyettesítette. A darabban teljes a gomolygás. Nem logisztikailag, hanem művészeti szempontból: lelki, történelmi, családi síkon, hatvan szereppel, amit tizennégy énekesnek kell előadnia. Egy igazi akadályverseny! ? mondta el Alföldi.

Pópity Tímeának, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti főtitkárának optimizmusa egyértelműen a napfény városának meleg vendégszeretetét sugározta. A létfontosságú támogatást nyújtó intézmény képviselője büszke az eddig véghezvitt közös eredményekre, és elmondása szerint a fesztivál és a színház pillanatok alatt összecsiszolódott. ? Bár októberre nem tudom a napsütést garantálni, az idei operakülönlegességek is megérnek jó pár őszi látogatást Szegeden ? nyugtatott meg mindnyájunkat.

Gálfi Melinda, a Duna Televízó kulturális főszerkesztője érdekes ? bár szakmába vágó ? módon készült a sajtótájékoztatóra. ? Elővettem azt a művészi dokumentumfilmet, amit a tavalyi fesztiválról készítettünk és hihetetlenül jó volt újranézni! A félórás filmet idén nyáron a Mezzo Televízió is tizenkét alkalommal tűzte műsorára. Büszkeséggel tölt el, hogy egy olyan fesztiválnak lehetünk negyedik éve részesei, melynek közvetítése nem csupán látható a világ összes pontján, de maradéktalanul meg is állja a helyét.

Farkas Zoltán, a Bartók Rádió intendánsa számára a Fesztivál nemzetközi jellege mellett talán történések mögött álló rokonszenves szervezőcsapat lendülete imponál leginkább. A szent célhoz a Bartók Rádió idén is a darabok hangfelvételeinek minőségi rögzítésével járul hozzá. ? Reméljük, hogy az operák rádiós közvetítéseivel segíthetünk abban, hogy ezek a kortárs művek még láthatóbbá váljanak! ? bizakodott az intendáns. A Fesztivál ? számos kiegészítő programmal ? idén is október 6-a és 15-e között zajlik a Szegedi Nemzeti Színházban. A bemutatókra Budapest és Szeged között közlekedő operabusz indul, mely a főváros lakói számára is megkönnyíti a Fesztivál programjainak látogatását. Jelentkezni az Armel Produkciós Irodánál lehet.

Szóljon hozzá!