ZETApress

hírportál

Iskolaavató divatbemutatóval

Divatbemutatóval egybekötött iskolaavatóra gyűltek össze a meghívottak a héten az angyalföldi Vág utca 12-14-ben. Az iskolában a ruhák bemutatása már évek óta hagyománnyá vált. A tanulók által megálmodott és kivitelezett ruhákat diákjaik mutatták be. A kifutón fellépő lányok és fiúk az iskola által minden évben megszervezett manöken tanfolyamon sajátították el a színpadi mozgást ? tudtuk meg Vígh Alextől.

A Modell Divatiskola Iparművészeti, Ruha- és Textilipari Szakközépiskola és Szakiskola a főváros legkorszerűbb iskoláinak egyike. A népszerű divatszakmák oktatásához minden feltétel adott. A bemutatón erről magunk is meggyőződhettünk. Az első részben egyedi, fantáziadús modelleket láthatunk. A bemutatásra kerülő kényelmes ruhák a Textilrajzoló- és modelltervező asszisztens és Divatstílus-tervező asszisztensképzésben részesülő diákok ötleteit, stílusát és kreativitását tükrözték. Az első színpadi képben pályázati kiírásra készült modelleket láthattunk, közülük is a nyertes ruhák kerülnek bemutatásra. A második színpadi képben kézzel festett pelerinek következnek, amely ruhadarabok ismét hódítanak, körülölelnek, és mégis szabadon mozoghatunk bennük.

Szóba került a szakma is. Az iskola története, életútja az ?50-es években indult. Megemlékeztünk ezekről az évekről, évtizedekről is. A retro jegyében mutatták be a korszakra emlékeztető modelleket, amelyek színei, mintázatuk és formai kialakításuk jól tükrözik a XX. század közepét. Az iskolában a képzés mindig arról volt jellegzetes, hogy az egyedi míves munkára és az esztétikai érzékre tanították a diákokat. A következő képben megelevenedtek azok a szépen, igényesen kialakított modellek, amelyek bárhol igényesen képviselik a szakmát. A most bemutatott ruhák is ezt az eleganciát tükrözték.

Színház az egész világ! ? írta Shakespeare, s a bemutató végére egy kicsit elkalandoztunk a színház világába. A díszlet- és jelmeztervező asszisztens tanulók a különböző korok művészetének szellemében tervezték és kivitelezték modelljeiket. A jelmezeket a XV-től a XIX. századig bezárólag vonultatták fel. Képek villantak fel egy-egy korszak viseletének stílusából és formái világából. A finálé aztán újra megjelent az összes ruha, s a tanulókat újra nagy taps fogadta. A színpadi képeket összeállította, és a koreográfiát betanította az iskola egykori tanulója és jelenlegi divatstílus tanára, Vörösné Zámbó Viktória.

Szóljon hozzá!