ZETApress

hírportál

Nyavalyások a Nyugatinál

Ferdinand Bruckner: Halálos ifjúság című drámájából készült zenés kórképet, a Nyavalyásokat láttuk tegnap este a Nyugati Teátrumban. Mielőtt fejest ugranánk egy mocsokságokkal teli, mégis hétköznapi alvilágba, lássunk egy kis színháztörténetet. Az osztrák-német szerző 1926-ban írta drámáját, amelyet a ?32-es magyarországi ősbemutatót követően betiltott a budapesti főkapitány. A nyolcvan éve írt dráma ma is figyelemreméltó bátorsággal beszél az élet kapujában álló generáció önemésztéséről. A hősök egy része orvostanhallgató, akik éppen önmagukat képtelenek meggyógyítani.

Mindannyian fordítanak a sorsukon: ki a reményteljes jövő, ki a végzet irányába indul. A fekete humorral és szenvedéllyel átszőtt darabot az ARTBAL és a Papírhold Produkció friss, minden ízében huszonegyedik századi színpadi műként, musicalként mutatja be. A zene egy fiatal zeneszerző, Scheck Ádám, a szöveg két ifjú költő, Babiczky Tibor és Simon Márton munkája.

Többek között a Kaposvári Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem nemrég végzett hallgatói adnak hangot a hét szerepnek. A zene a harmincas évek kabarésanzonjait és a karcosan lírai rockot ötvözi, és élőben szólal meg. A Nyavalyások egy sztori egymással kavaró, az életüket többé vagy kevésbé eltoló fiatalokról, mai és tegnapi fiataloknak. Szappanopera ? vagy inkább szappanmusical ? költészettel, lelki sivárság színes megoldásokkal, (élet) ösztönök halállal, ahol mindenki kedvére szórakozhat, vagy nézhet tükörbe. A Nyavalyások a fejre és a szívre ható tömény szórakoztatás.

A tegnap esti ősbemutatót követő előadások április 5-én, 15-én és 16-án este 7-kor lesznek. Látványtervező: Bosznay Ákos, zenei vezető: Antal Tamás, filmes munkatárs: Reisinger Dávid, producer: Arató Balázs, rendező: Halász Glória. Szereplők: Marie: Szik Juliska, Desiree: Stróbel Dóra, Freder: O. Szabó Soma, Irene: Hegedűs Barbara, Petrell: Gombai-Nagy András, Lucy: Klinkler Kata ? aki egyúttal a darab koreográfusa ? és Marion: Csiba Eszter.

Szóljon hozzá!