ZETApress

hírportál

Benkó-koncert az Arénában

A Magyar Műszaki Értelmiség Napjának kiemelt kulturális rendezvénye a IV. Budapesti Dixieland Fesztivál Fergeteges dixie-parádé sok sztárvendéggel a Papp László Sportarénában május elsején, pénteken este 6 órakor ? tudtuk meg sportarénabeli tájékoztatójukon.

A Benkó Dixieland Band nagy koncertjeinek sorában most május elsején rendkívüli koncertre kerül sor. Úgy a műsorszámok összeállításában, a vendég szólisták megválasztásában és az előzenekarok kiválasztásában a különlegességre törekednek. A fergeteges dixie-parádé műfajok találkozása lesz, ahol a jazz, a cross over, a klasszikus zene és az opera előadóművészei mutatkoznak be Benkóék vendégeként.

Ezen az estén mindenki megtalálja szórakozását. Aki a dixie muzsika szerelmese, az kiváló Benkó koncertet hall sok-sok sztárvendéggel. Aki táncolni szeret, az 4 órán át táncolhat erre a ritmusos zenére. Aki a kötetlen klubéletre vágyik, az barátai társaságában egy 8000 fős, azonos zenei ízlésű közösséggel töltheti el estéjét.

A koncertlátogatóknak este 6-tól éjjel 11-ig rendkívüli élményben lesz része. Parádés program, a büfékben hagyományosan zsíros kenyér, vöröshagyma és sör! Úgy, ahogy 1962-ben elindult a Budapesti Műszaki Egyetemen. Diákok ezrei élvezték évtizedeken át a Dixie Kocsma kötetlen hangulatát, Benkóék felszabadult előadásmódját, a humoros összekötő szövegeket.

Fogalommá vált az egyetemisták között a Dixie Kocsma, melyet most Benkó Sándor a Sportarénában nyolcezer dixie-t kedvelő barátjának újból megrendez. Nagyméretű táncparketten táncolhatnak a ritmusos zenére, kötetlenül ? bármelyik székbe is szóljon a jegyük ? szabadon mozoghatnak, sétálhatnak a csarnokban, sörpultok sokasága fogja őket kiszolgálni. Természetesen ezzel a Műszaki Egyetemi hagyománnyal ünneplik Benkóék a Műszaki Értelmiség Napját, amely egyben a IV. Budapesti Dixieland Fesztivál is.

A műsor a Police Big Band 40 perces hangulatkeltő zenéjével indul. Őket követi a ma már nagyon népszerű Hot Jazz Band, akik legnépszerűbb, jól táncolható számaikkal forrósítják tovább a hangulatot.

Ezután következik Benkó Sándor és barátainak kétórás, fergeteges show műsora. A zenekar két állandó énekese ? Micheller Myrtill és Berki Tamás ? új számait hozza. Külön élményt ígér a három kiemelkedő hegedűművész ? Mága Zoltán, Szabadi Vilmos és Deseő Csaba ? egyéni bemutatkozása, majd közös szereplésük ? a három műfajból érkező 3 hegedűs közös produkciójára még soha sem volt példa. Az amerikai jazz kiemelkedő magyar származású vibrafonosa ? Tommy Vig hangszere mellett dob show-ban is bemutatkozik. Európa legjobb harmonikása, Orosz J. Zoltán az elmúlt évek egyik legnagyobb felfedezettje! Technikáját most Benkóék zenekarában mutatja meg.

Koós Réka száma meglepetés lesz. Az est átütő sikerét biztosítja majd a 150 tagú Nyíregyházi Cantemus kórus, akiket Benkóék közönsége a Karácsonyi Mise koncerteken ismerhetett meg. A Stranger int he Night klarinét szóló számában, a népszerű La Vie En Rose Szalóky Béla feldolgozásában, vagy a Glóry Hallelujah magával ragadó lendületében kulcs szerepet vállal a kórus. Újszínfolt lesz a hattagú vokál-együttes, a Banchieri Singers.

A koncerten fellép a Benkó Dixieland Band (Halmos Vilmos ? zongora, Nagy Jenő ? bendzsó, Kovacsevics Gábor ? dob, Nagy Iván ? pozán/ének, Szalóky Béla ? trombita/ének, Kelemen Zsolt ? bőgő, Benkó Sándor ? klarinét). Ott lesznek sztárvendégeik: Bényei Tamás (bendzsó) ? Berki Tamás (ének) ? Deseő Csaba (hegedű) ? Gáspár Pál (bendzsó) ? Koós Réka (ének) ? László Boldizsár (ének) ? Lázár István (trombita) ? Mága Zoltán (hegedű) ? Micheller Myrtill (ének) ? Orosz J. Zoltán (harmonika) ? Szabadi Vilmos (hegedű) ? Tommy Víg (USA ? vibrafon, dob) ? Varga Tibor (klarinét) ? Hot Jazz Band ? Banchieri Singers ? a 150 tagú Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével ? Police Big Band.

A program

A ma már 52 éves Benkó Dixieland Band megint egy új típusú produkcióval, számos érdekességgel jelentkezik? Első ízben szólal meg a csarnokban Benkóék Karácsonyi Mise produkciójának két sikerszáma, a Lord Have Mercy és a Glory Hallelujah a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy által vezényelt Banchieri Singers és a 150 tagú Cantemus Kórus közreműködésével, melyek énekes szólístája Berkí Tamás.

Ugyancsak a kórusok színesítik Benkó Sándor új klarinétszólóját, a Stranger in the Night-ot, a Mága Zoltán hegedűművész szívhez szóló előadásában elhangzó Hulló Falevelek-et, a Halmos Vilmos ? Kjovacsevics Gábor ? Kelemen Zsolt triónak az Oscar Peterson szerezte Hymn To Freedom számát vagy Szalóky Béla előadásában a Louis Armstrongtól is jól ismert csodálatos La Vie En Rose-t.

Új feldolgozásban halljuk Micheller Myrtill előadásában a Fly me to the Moon-t, Deseő Csaba hegedűművész szóló számát, a How high the Moon- t. Igen nagy sikerre számíthat Nagy Jenő, Bényei Tamás és Gáspár Pál Bendzsó Show-ja. László Boldizsár a La Danza népszerű opera részlettel lepi meg rajongóit. Tommy Vig amerikai vibrafonos a Sweet Georgia Brown vibrafon szólója mellett Dob Show-ban is bemutatkozik, Varga Tibor és Lázár István több számban a Benkó Dixieland tagjává avanzsál, Orosz J. Zoltán swinges oldaláról, Koós Réka kiváló jazz énekes oldaláról mutatkozik be.

A műsor végig táncolható, swing, tangó, carioca, rock is megszólal a táncolni vágyók örömére. Ínyenceknek külön csemege lesz Benkóék és Szabadi Vilmos klasszikus hegedűművész előadásában Piazzola legnépszerűbb és egyben legismertebb tangója a Libertango, valamint a koncerten bemutatkozó három hegedűművész együttes játéka a Kis Cipőcskék című számban. 500 fős táncparketten több tánciskola mutatja be tudását. Világszínvonalú, non stop-szórakozásra számíthatnak mindazok, akik jegyhez jutnak erre a világon is egyedül álló Benkó koncertre.

?…One Of The Best Bands Of The World…?

A világ egyik legjobb együttese ? mondta róluk Ronald Reagan. Egy 52 éves zenekar minden esetben azzal a problémával küzd, hogy hagyományos értékei megtartása mellett hogyan tud tovább fejlődni, hogyan tudná új arcát is megmutatni, hogyan tud érdekes lenni évtizedeken keresztül úgy, hogy minden korábbi értékét beépítse a megújuló jelenbe!

A Benkó Dixieland Band receptje volt mindig is a rendkívüli feladatok felvállalása, a műfaja lehetőségeinek kitágítása, a társművészek (klasszikus zene, népzene, beat ? pop) megbecsülésének kivívása, eredményeinek folyamatos dokumentálása. Ezekre a feladatokra soha nem sajnáltuk az anyagi befektetést, az évente megtartott 50 próbát, a megszületett eredmények folyamatos feldolgozását, értékrendbe állítását.

Azt bátran állíthatjuk, hogy a Benkó Dixieland Band önálló koncertjei műfaján belül a legtöbb nézőt vonzzák a világon. 1982 óta a pop-rock vállalkozások méreteire törve teltházas Sportaréna koncerteket adott. A jazz valójában kiemelkedő világsztárjaival dolgozott együtt tízezres hallgatóságok előtt úgy, hogy a közös koncertek kiváló minőségű tévéfelvételek és lemezfelvételek formájában megörökítésre kerültek.

Elég arra gondolnunk, hogy néhány példát kiragadva Benkóék partnere volt a Modern Jazz Quartet kiemelkedő egyénisége, Milt Jackson (vib), aki a trad jazz műfajában csak Benkóékkal vállat koncertet. Szólista vendégük volt a nemrég elhunyt avantgárd trombitasztár, Freddy Hubbard (tp,flh), a bariton saxofonos Tony Scott, a jazz swinges vonalát képviselő Buddy Tate (zen sax), Harry Sweet Edison (tp), Al Grey (tb), Joe Newman (tp) és Henry Questa (ten sax). A chicagói stílus óriása Wild Bill Davison (tp), a New Orleans-i sztár Albert Nicolas (cl) és Jabo Smith (tp), valamint Louis Armstrong kiváló magyar gyökerű klarinétosa, Joe Murányi is. A bendzsós Buddy Wachter, Eddy Davis, Tom Stuip és Cynthia Sayer, a mai modern együttesek dobosa, Stix Huper. Az európai George Webb (p), Fatty George (cl), Chris Barber (tb), Vic Pitt (b), Kenny Ball (tp), Huub Janssen (dr), Acker Bilk (cl). Sorolhatnánk a többieket is ?Philadelphia? Jerry Rick (voc, USA), Abe MOST (cl, USA), Ernestine ENDERSON (voc, USA), Ernie WILKINS (ten sax, USA), George ?Firehouse? PROBERT (sopr sax) és tovább, tovább.

Mérhetetlen tárháza született Benkóékkal az érdekes TV show műsoroknak, melyek egy része a világháló YOU TUBE BROADCAST YOURESELF oldalain megtekinthető. Mintegy 370 ott található számuk igen nézett, a Petite Fleur szám például nézettségben vezeti a világranglistát 150 ezer nézővel.

Ugyancsak kiemelkedő munka volt Benkó Sándor ?A Jazz születésétől napjainkig? című 24 részes tévésorozata, amely Whinton Marsalis jazztörténeti sorozata óta a legjelentősebb vállalkozása a jazz történeti bemutatásának. Egyik legújabb munkájuk volt a Benkó Karácsonyi Mise, amely teljesen a zenekar szerzeménye, és a 90 perces mű karrierje a 2007-es MÜPA bemutatóval megindult.

Mivel készül most a Benkó Dixieland Band?

Egy teljesen új műsorral? Olyan új műsorral, melynek 24 száma közül 15 a koncerten szólal meg először. Ezzel is bizonyítva, hogy mintegy 25 órás koncert repertoárját a Benkó Dixieland Band állandóan megújítja.

Olyan új műsorral, melynek 24 száma mind nagy gonddal lett kiválogatva, nagyon népszerű, és nagy eséllyel a fiataloknak is fog tetszeni. Legutóbbi Benkó koncerten 40% fiatal és 60% idősebb néző volt. Benkóék szeretnék ezt az arányt most megfordítani. A fiataloknak diákjegyet vezettek be, így ők a nagyon olcsónak számító 2900 forintos jeggyel jöhetnek el egy világszínvonalú 4 órás programot meghallgatni. Olyan új műsorral, amelyben több olyan sztárvendéggel dolgoznak majd, akikkel eddig még soha sem léptek fel együtt.

Külön érdekessége lesz három klasszikus pályán indult, de karrierje folyamán három különböző művészeti ágban lett sikeres hegedűművésznek az együttes játéka, amire még nem volt példa. Mága Zoltán a cross over világából, Szabadi Vilmos Móczárt klasszikus világából, Deseő Csaba a jazz világából hozza érzelmeit, hangulatvilágát. Mindez pedig a modern Jazz sztárja, Charlie Parker szerzeményére történik. Rendkívüli élményre számíthatunk. Emellett persze mindhárman bemutatkoznak egyénileg is Benkóék zenekarával, új ízeket hozva a már megszokott magas színvonalú produkciókba.

Soha nem szerepelt Benkóék vendégeként a magyar születésű amerikai sztár vibrafonos, dobos Tommy Vig. Ő megtestesíti Hollywood show világát, játéka tele ötlettel, technikai bravúrral. Külön érdekességnek ígérkezik Tommy és a Benkó dobos Kovacsevics dob párbaja.

Európa egyik legjobb harmonikása Orosz Zoltán, akit a magyar közönség először Zorán produkcióiban ismert meg. Ő dolgozott már Benkó produkcióban, a Benkó együttessel még soha. Egy speciális Tico Tico feldolgozásban mutatja meg két világát, a swing és a latin világ házasítását a Benkó Dixieland kíséretével.

Teljesen új világába kóstol bele ezen a koncerten a 150 tagú Cantemus Kórus és a 6 tagú Banchieri Singers, akik Benkóék partnerei voltak a Benkó Karácsonyi Misében, de normál koncertjeiken még soha sem léptek fel. Különleges ízekre számíthatunk közreműködésükkel a Stranger int he Night, La Vie En Rose, Hymn to Freedom számokban, vagy a bendzsó show-ban.

Olyan új műsorral, amely végig táncolható. Különös jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy a jazz műfaja táncra született, és ma is kiválóan táncolható. Ezért az ország táncosait hívjuk a ?világ legnagyobb dixie kocsmájába?. Több száz fős táncparkett áll mindazok rendelkezésére, akik örömüket lelik a táncban. A táncosoknak csoportosan érkezve rendkívül olcsó ? 2900.- forintos ülő helyre szóló jegyet biztosítunk úgy, hogy a csarnokban szabadon mozoghatnak. Ha csoport elég erőt érez magában, akkor a műsor előre egyeztetett számára a táncparketten bemutathatják produkciójukat a mintegy tízezer fős közönség előtt. Régen vágynak erre a tánciskolák, remélhetőleg nagy sikere lesz a dolognak. Rendkívülinek ígérkezik a koncert, és reméljük az is lesz! Beváltja az együttes reményét, és további lendületet ad a világ élvonalába tartozó magyar együttesnek!

Szóljon hozzá!