ZETApress

hírportál

Belorusz Nagual az OSA-ban

Számos kultúra él bennünk, valójában pedig mindannyian vándorok vagyunk. Nem maradunk sokáig egy helyen. Állandó mozgásban vagyunk, miközben kisebb-nagyobb távolságokat teszünk meg. Éppen tudásunknak ezen mozgása, változékonysága és viszonylagossága az, amit a Nagual együttes tükrözni igyekszik kreatív munkásságában. Jövő keddi koncertjükön magunk is meggyőződhetünk erről az Arany János utcai OSA Archívumban.

Szabad és megindító kirándulás

Az együttes 2000. telén jött létre, hat zenész alkotja. Tanulmányozzák a zene gyökereit, a modern műfajokat, a népi kultúrák formációit, az emberek közötti viszonyokat, vagyis mindent, ami közvetlenül érinti kreatív munkásságunkat. A hangot az általuk választott hangszerek, azok nem mindennapi kombinációja, valamint saját érzelmi élményeik segítségével alkotják meg.

A hangszerek sora az exkluzívan archaikusaktól kezdve a klasszikusakig terjed: Leonid Pavlyonok ? ének, tánc, erős pergésű dob, gitár, elkin nos, djembe, didgeridoo, kuhicly, zhaleyka, hlyak (agyagedény); Anaka Shaposhnikova ? cimbalom, ének, djembe, vargan (zsidó hárfa), banbor, rokka; Yuri Naumenko ? nagybőgő, ének; Benjamine Cope ? klarinét, ének; Victor Semashko ? klarinét, fuvola, tamburin, síp; Maria Vassilevskaya (Belye Litsa) ? hegedű.

A Nagual által előadott dalok mindegyike a zenészek saját szerzeménye. A dalok alapja a világkülönböző pontjairól származó népzenei kultúra, valamint az ember és a világ közötti viszony. A dal sokféle lehet: mulattató vagy bánatos, élesen körülhatárolt témájú vagy éppen absztrakt, vad, abszurd. Igazán az számít, hogy a dal mindig túlmutasson azon a ponton, ahol vagyunk. Hagyjuk, hogy minden dal a saját útját járja be, mind valami apróságból bontakozik ki, ölt testet a koncertek során, épp úgy, miként a valódi folklór teszi azt saját objektív törvényei szerint. A dal az életből meríti mindazt, ami hiányzik belőle, hogy teljessé váljon.

Ingyenes koncertlátogatás

Ez a zenei jelenség a pszicho-folk, amelyben a személyes elegyedik a közössel. Az éneklési mód primitíven ősi és posztmodern egyben, amely különböző nyelvi csoportok fonémáiból, valamint az élő és élettelen természet, továbbá a pszichofiziológiai folyamatok elegyéből áll össze. Az efféle kreatív tevékenység célja annak elérése, hogy az embereket ámulatba ejtse a világ; ez egy fajta biostimuláns, arra való képesség, hogy érzelmeket tapasztaljunk meg, és szabadon fejezzük ki azokat. A kedden este hétkor kezdődő koncertre a belépés ingyenes.

Szóljon hozzá!