ZETApress

hírportál

Haydn Év 2009 a Bartókon

Egész éven át tartó fesztiválsorozat a zeneszerző halálának 200-ik évfordulójára. Haydn billentyűs muzsikája csendül fel az MR3?Bartók Rádió sorozatában. Januárjától december végéig élvezhetjük a zeneszerzőmester egyedülálló kamarazenéjét kivételes művészek előadásában.

A 21 tervezett alkalomból eddig öt hétfőn csendültek fel Haydn kompozíciói a Rádió Márványtermében. A sorozatban ? amelyet az MR3?Bartók Rádió élőben is közvetít ? a zeneszerző szinte valamennyi zongoraszonátája és zongorás trióinak csaknem fele elhangzik, a legkiválóbb magyar muzsikusok előadásában. A hangversenyeket a historikus hangszerek (csembaló, fortepiano, klavikord) valamint a modern zongorás interpretációk egyensúlya jellemzi, de a bensőséges kamarazenéből az énekhang sem hiányzik.

16-án, hétfőn este hat órától Borbély László zongorázott nagy sikerrel. A fiatal magyar zongoraművész zenei tanulmányait ötévesen kezdte, 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Nádor György és Réti Balázs növendékeként. Nemzetközi mesterkurzusokon képezte magát tovább, fellépett Európa több országában, valamint az Egyesült Államokban is, szólistaként és kamarazenészként egyaránt.

Számos hazai és nemzetközi zongoraversenyen ért el helyezéseket, többek között 2002-ben a Yamaha Scholarship Award-on, a Los Angeles-i nemzetközi zongoraversenyen két II. és egy III. díjat, a Legművészibb előadás különdíját, valamint az American Liszt Society különdíját. 2003-ban különdíjban részesült a Magyar Rádió országos versenyén, majd egy év múlva a Földes Andor Emlékversenyen kapott I. díjat. 2005-ben a Londoni Nemzetközi verseny különdíját, 2006-ban a Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny II. helyét érdemelte ki. 2008-ban elnyerte a Fischer Annie Előadóművészeti Ösztöndíjat.

Aki meg akarja ismerni Haydn zenéjének barátságos és tréfás oldalát, az nem hagyhatja ki az MR3?Bartók Rádió sorozatát, amely ? a vonósnégyes műfaján kívül ? nagyszerű körképet kínál napsugaras kamarazenéjéből. A sorozat következő részében, 30-án, hétfőn Spányi Miklós játssza klavikordon Haydn különleges szonátáit.

Szóljon hozzá!