ZETApress

hírportál

Tavaszhozók ünnepe

Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget ? tartja a népi bölcselet. Névnapjuk, a három tavaszhozó szent ünnepe alkalmából tavaszi mese és lovagi mulatság várja a látogatókat a Budai Várban, a Királyi Borház és Pincemúzeumban. A családi program keretében bemutatkozik a balatoni borrégió március 21-22-én, szombaton és vasárnap.

A kézműves műhelyben tavaszi, húsvéti kosárka készíthető, a históriás játszóházban pedig a lovagkor és a reneszánsz élet kellékeit, ruháit is felpróbálhatják a vidám tavaszköszöntők. A családi nap visszatérő vendége, a Görömbő Kompánia interaktív zenés-táncos meséjével bizonyos, hogy ismét táncra perdíti felnőtt és gyermek közönségét, végérvényesen elűzi általa a hideget és köszönti a szép tavaszt.

Sándor, József és Benedek napja (március 18-19-e és 21-e) a néphagyományban jelentős időjósló napok. Az időjárás alakulásának megfigyelése és az ebből levont tapasztalatok kiemelt fontossággal bírtak a népi kultúrában, hiszen az időjárás meghatározta ? és meghatározza ma is ? a termések alakulását, ezáltal az anyagi bevételeket, egy-egy család egész gazdasági évét.

A három tavaszhozó napjához számtalan szokás kötődik. A néphagyomány úgy tartja, ha ezeken a napokon kisüt a nap, akkor hosszú, meleg nyár lesz, ha nem, akkor esőre lehet számítani; ha szivárványt látunk, akkor jó búza- és bortermés ígérkezik, ha pedig kemény az idő, akkor a tavasz már közelít.

Programok a hétvégén

Szombaton 12-től 19 óráig tavaszi kosárka készítése Bárány Mara kézműves oktató közreműködésével. 14 és 17 órakor borkóstoló: háromféle bor kóstolása sommelier közreműködésével. 15 órakor Tavaszi mese címmel a Görömbő Kompánia zenés-mesés-táncos, interaktív előadása.

Vasárnap 12-től 19 óráig megint tavaszi kosárka készítése. 14-től 16:30-ig Lovagi mulatság címmel históriás történeti játék gyerekeknek Lovas Márta közreműködésével. 14 és 17 órakor megint borkóstolás és 16:30-kor az előző napi Tavaszi mese megismétlése.

Mindkét napon tavaszi dalok a Görömbő Kompánia előadásában. Tárlatvezetés a reneszánsz pincemúzeumban, közben ismerkedés régi szőlészettel, kapcsolatos eszközökkel: csobolyó, mericske, fickó, tőtike, akona, nyitókapa, vasköröm, fokoló, kacor, metszőkés. Csoportok indulása minden egész órakor. A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. Gyermekeknek (14 éves korig) a belépés díjtalan! A borok kóstolásához és a borkóstolón való részvételhez a felnőtteknek külön jegy váltása szükséges.

Szóljon hozzá!