ZETApress

hírportál

Jon Lord Budapesten!

Köszönet a Live Soundnak, hogy Magyarországra hozta ezt a kiváló billentyűjátékost. Jon Lord csütörtök esti két budapesti koncertjén a Durham-i Egyetem fennállásának 175-ik évfordulójára komponált Boom Of the Lightning Strings címmel megjelent albumát mutatta be ? tudatta a Magister Press.

A Millenáris Parkban közreműködött az Óbudai Danubia Szimfonikus zenekar, ezen kívül a Deep Purple Cover Band Kasia Laska, Steve Balsamo. A 67 éves művész előadásmódját sok mai művész megirigyelhetné.

A koncerten előadott darabjai sem akármilyenek voltak: Concerto for Group and Orchestra, Pictures of Home, One from Metaddow, Sarabande, Pictured Within, The Telemann Experiment, Wait aWhile, Gigue. A rock és a klasszikusok a zeneszón kívül eltérő két műfaj. Az első úttörő a Deep Purple volt a Royal Philharmonic Orchesterával, 1969. szeptember 29-én, utána 1970. június 27-én Atom Heart Mother, szintén szimfonikus kísérettel, a Pink Floyd következett.

Ne feledkezzünk meg a magyar vonatkozásokról sem. 1996-ban a P. Mobil az Állami Hangversenyzenekarral előadta a Honfoglalás szvitjét, amely CD-n is megjelent. Voltak tehát előzményei a szimfonikus- és a rock-műfaj ötvözésének. Jon Lord koncertje befejezéseként, nem a Smoke on the Watert adták elő ? amivel a Deep Purple-t sokan azonosítják ?, hanem a Child in Timot, amely felvétel máig is a rock líra egyik kiemelkedő alkotása. A zenekar ’70-es Deep Purple In rock című albumán hangzott el először, természetesen szimfonikus kíséret nélkül.

Szóljon hozzá!