ZETApress

hírportál

Berecz András a Pincemúzeumban

Erdélyben, Moldvában, Felvidéken, Somogyban, Nagykunságban, Nyírségben… dalokat, meséket, tréfákat gyűjtögetek. Lassan huszonöt éve. Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai ? vallja Berecz András mesemondó, népdalénekes, néprajzkutató, előadóművész és tréfamester.

A kivételesen sokoldalú előadó művészetével, meséivel kapcsolatot teremt egy sokak számára távolinak tűnő világ és a ma embere között. A magyar népmesék bölcsességét, furfangját, fergeteges humorát tapintható közelségbe hozza; követe, tolmácsa a régi időknek, amelyben magunkra találhatunk, feloldódhatunk, hiszen a mesék előadója a mában él, üzenete a múltból táplálkozva a mai emberekhez szól.

A hagyományos magyar népmesemondás szinte egyetlen ismert képviselőjének népszerűsége évtizedek óta töretlen, rajongóinak tábora pedig egyre nő, ezért külön öröm, hogy márciusban 19-én, szerdán ismét a Királyi Borház és Pincemúzeum vendége lesz. Bővebbet itt olvashatunk.

Az est során Berecz András tréfáit, könnyfakasztóan nevettető történeteit kiváló borok társaságában ízlelheti meg a közönség. Az este 7-kor órakor kezdődő program Magyarország egyetlen reneszánsz pincemúzeumát, 700 éves pinceágait is bemutató sétával kezdődik, a program borkóstolóval és hidegtálas vacsorával ? Ízelítő kamrájuk legjavából ? is kiegészül, 8 órától pedig Berecz András meséivel, dalaival folytatódik. A részvételhez a jegyek korlátozott száma miatt előzetes jelentkezés szükséges a (06-1) 267-1100 telefonszámon.

Néhány szó Berecz Andrásról

Az énekes és mesemondó 1957-ben született Budapesten. Az első dalokat édesanyjától tanulta, aki a kunhegyesi táncos, tréfamester és nótafa, Tanka Gábor lánya. Húsz éve gyűjt dalokat, meséket, tréfákat Erdélyben, Moldvában, a Felvidéken, Somogyban, Szatmárban, a Nyírségben. Volt rakodó segédmunkás, erdőművelő és jogi egyetemista is, míg ?hajszolt embertársai örömét keresgélő énekes, mesemondó? lett.

Számos lemezt, kazettát, CD-t, rádió- és televízió felvételt készített Magyarországon, Európában, Amerikában és Kanadában is. Tagja az Ökrös és az Egy szólam zenekaroknak. Bú hozza, kedv hordozza címmel írt néprajzi tanulmányt. Díjai: 1985. a Népművészet Ifjú Mestere, 1990. Magyar Művészetért-díj, 1993. Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, 2001. Magyar Örökség-díj, 2005. Alternatív Kossuth-díj. További információk itt olvashatók.

Szóljon hozzá!