ZETApress

hírportál

Shaolinok Nagycirkuszban

A kung fu 21 mestere költözött be több mint három hétre a Fővárosi Nagycirkuszba. A szombat délutáni és esti premiertől február 15-ig Shaolin Kung Fu Show-t láthatunk a manézsban. Cirkuszi produkció csak annyiban lesz, hogy a cirkuszban produkálják magukat ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón ? de ez valójában jóval több annál. Egy harcművészeti bemutató lesz a Kínából érkezett shaolinok közreműködésével.

A legfiatalabb résztvevő tíz éves fiú, s háromévesen ismerkedett meg ezzel az életformával. Legidősebb mesterük 78 éves, s ő hatévesen ismerte meg a tanokat. Együtt is látjuk majd őket ? mestert és tanítványát ? a porondon. A többiek húsz év körüli férfiak. Egy kínai kolostorban élnek, s mostani bemutató miatt rándultak át Európába. Korábban 2006-ban voltak az öreg kontinensen, amikor két és félhónapos görögországi bemutatón vettek részt. Még nem tudták megmondani, melyik táján a világnak lépnek fel legközelebb.

Napi nyolc órát gyakorolnak. Mivel a gyerekeknek még tanulni kell, ők iskolába is járnak bizonyos napokon. Ekkor sem szakadnak el a sporttól: csak feleannyi időt, aznap négy órát kell gyakorolniuk. A templom egyébként nyitott, anyuka bármikor meglátogathatja fiacskáját, de a gyerekek a mestertől is sok szeretetet kapnak. Apjukként gondoskodik tanítványairól.

A jelöltek 18-20 éves korukban eldönthetik, hogy leteszik-e a fogadalmat, vagy a kolostoron kívüli életet választják. Aki az utóbbi mellett dönt, azelőtt se zárul be végleg a kapu. Jóval később ? tíz-húsz év múlva is ? bármikor visszatérhet. S aki a kinti létet választja, azt sem akarják erőszakkal a visszatérésre kényszeríteni.

A templomban sosem esznek húst, de azon kívül megtehetik. A gyermekek ? épp fejlődésük érdekében ? heti egy alkalommal kapnak, a fehérje-dús tofuval remekül lehet ezt is helyettesíteni. Budapesten most a Nagycirkusz szállójában laknak, de szerveznek majd nekik programokat fővárosunkban. Kínában a hétvégéig szabadok, itt viszont szombat-vasárnap előadás lesz, mert cirkuszunkban hétfőn-kedden vannak a szabadnapok. A délelőtti zanzásított bemutatón láttán őszintén ajánlom a műsort mindenkinek!

Szóljon hozzá!