ZETApress

hírportál

Égi harmóniák

A Haydn év 2009 egy egész éven áttartó komolyzenei programsorozat az Eszterházán alkotó zeneszerző halálának 200. évfordulójára, mert Magyarországon a ZENÉT nagybetűvel írjuk! Haydn összes miséje eredeti liturgikus környezetben, a Belvárosi Főplébániatemplomban csendül fel ? tudatta a KLASSZ Zenei Iroda.

Idén, a Haydn Év keretében a zeneszerző összes (tizenhárom) miséje felhangzik egy-egy vasárnapon a budapesti Belvárosi Főplébániatemplom falai között, mégpedig olyan szertartások keretében, amelyre eredetileg készültek: tridenti rítusú szentmiséken. A koncertsorozat különlegessége, hogy egyedül a magyarországi Haydn Évben szólalnak meg ezek a művek eredeti környezetükben.

A sorozat páratlan lelki és zenei élményt kínál a hallgatóságnak: neves hazai és külföldi művészek, kórusok, zenekarok tolmácsolásában a Haydn-misekompozíciók tételei nem koncertszerűen, hanem a tridenti miserend által megszabott helyükön, az adott vasárnapra előírt gregorián propriummal együtt szólalnak meg.

A közreműködők között megemlíthetjük ? a teljesség igénye nélkül ? az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust, a Kassai, a Debreceni és a Győri Filharmonikus Zenekart, a Capella Savariát, a Debreceni Kodály Kórust, a Tomkins Énekegyüttest és a Schola Cantorum Budapestiensist. A Haydn Év 2009 során néhány mise felhangzik vidéki városok templomaiban és koncerttermeiben is a budapesti sorozat előadóinak közreműködésével. A sorozat szerkesztője: Bubnó Tamás.

Az Égi harmóniák koncertsorozat első teltházas előadására január 11-én került sor a Belvárosi Főplébániatemplomban. A különleges komolyzenei élmény kivételesen sok hallgatót vonzott, délután fél négyre több mint 300 érdeklődő érkezett a templomba, hogy meghallgassa Joseph Haydn Nicolaimesse című remekművét a Pécsi Székesegyház Mozart Kórusának és Zenekarának előadásában, Szamosi Szabolcs vezényletében. A következő előadás február elsején a Missa brevis ?Sancti Joannis de Deo? (Kleine Orgelmesse, 1778) lesz.

Szóljon hozzá!