ZETApress

hírportál

Cimbalomszó a pincében

Balogh Kálmán cimbalomművész önálló koncertjére kerül sor január 22-én, csütörtökön Magyarország egyetlen reneszánsz pincemúzeumában. Nemzetközi hírű cimbalmosunk virtuóz játékával, sokoldalú tehetségével méltán nevezhető a magyar cimbalom utazó nagykövetének. Játéka hallható Francis Ford Coppola 2007-es Youth Without Youth című filmjének főcímdalában, számos lemeze az Egyesült Államokban és Németországban került forgalmazásra, zenekara a Gipsy Cimbalom Band Spanyolországtól az Egyesült Államokig számos turné és koncert szereplője.

A Pincemúzeum vendégeként önálló koncertjén hallgathatják meg a művészt már meglévő és leendő rajongói. A múzeumi program valódi egész estés kikapcsolódást kínál, hiszen 19 órától pinceséta, majd egy három soros borkóstoló és egy hidegtálas vacsora előzi meg a 20 órakor kezdődő koncertet.

A programon és a koncerten való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, hiszen a terem nagysága nem teszi lehetővé 80-90 főnél több vendég fogadását. Jelentkezés a 267-1100 telefonszámon. Helyszín a budai várbeli Királyi Borház és Pincemúzeum, Szent György tér, Nyugati sétány.

Balogh Kálmán

Napjaink egyik legismertebb cimbalmosa, aki sokat tett a cimbalom népszerusítéséért. Szerte a világon muzsikált, nemcsak népzenészekkel, hanem szimfónikus és jazz zenekarokkal, kortárs együttesekkel. Mint népzenész kezdte pályafutását. Szinte valamennyi magyar autentikus zenét játszó együttessel muzsikált már. Többek között a Jánosi, Ökrös, Téka, Méta, Mákvirág, Muzsikás, Vízönto, Zsarátnok, Vasmalom, Fonó és Üsztürü együttesekkel. Németországban több hónapig turnézott Kuti Sándorral és Budai Sándorral az André Heller által rendezett Magneten Cigány Showval, aminek o volt a zenei igazgatója is.

A kortárs zene is hatással volt rá. Együtt muzsikált a Miskolci Új Zenei Muhellyel, a 180-as csoporttal, Márta Istvánnal. Muzsikált különbözo jazz formációkkal is, mint például BDS Collection (Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Dés László), Improvocation (Arnie Somogyi, Tony Lakatos), Quartett B (Borbély Mihály), Dresch Quartett, Archie Shepp, Vukán György, Lakatos Ágnes, Budapest Ragtime Band. Szerte a világban különböző szimfónikus zenekarokkal játszotta a Kodály Háry János szvittet. Többek között a brooklyni, a philadelphiai, a maiami, a tallini, és a madridi szimfónikusokkal.

1959-ben született Miskolcon. 11 éves korában ismerkedett meg a cimbalommal. Első tanára nagybátyja, Balogh Elemér volt. Később Szöllős Beatrix, majd a fŐiskolán Gerencsér Ferenc tanítványa volt. 1980-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Foiskola Tanárképzo szakán, Cimbalom-szolfézs-énektanári diplomát szerzett. 2005 decemberében Artisjus-díjjal tüntették ki.

Szóljon hozzá!