ZETApress

hírportál

Szülinap a Kárászy Szalonban

Teltházas közönség ünnepelte Szakonyi Károly 80. születésnapját október 26-án, szerdán a Kárászy Szalonban. Farkas László szerkesztő a Szakonyi életmű gondozója vezette a beszélgetést. A fotókat Erhardt László és Lantai József készítette.

Olyan rangos művészek köszöntötték és olvastak fel, mint Béres Ilona és Incze Ildikó színművésznők, Nagy Gábor és Tahi-Tóth László színművészek. Hangban megidéztetett két felejthetetlen színésznő: Domján Edit és Kiss Manyi, láthattunk egy jelenetet a Vígszínház legendás Adáshiba című előadásából is, végezetül Kárászy Szilvia zongoraművész, a szalon tulajdonosa egy improvizációval zárta az ünnepi estet.

Szakonyit köszöntötte a rendhagyó szalonkiállítás is, többek közt Makay Sándor színművész zseniális karikatúra sorozata, ahol ugyancsak sorakoztak a Szakonyi számára kedves arcok, színművészetünk legnagyobbjai, többek közt a két nagy kedvenc, Kállay Ferenc és Agárdy Gábor.

A Kárászy Szalont családi lakásunkból alakítottam át és azért hoztam létre, hogy többször találkozhassunk, beszélgethessünk és mindemellett művészeti, kulturális élményekkel gazdagodhassunk! A Kárászy Szalon voltaképpen egy sajátos Multi Art Gallery. Kiállító terem, koncertek, mesterkurzusok, előadóestek, performancek, ismeretterjesztő előadások, könyvbemutatók, társasági összejövetelek találkozóhelye, Budapest szívében, a Szent István parkban, melyet anno egy különleges, zártkörű Czóbel kiállítással nyitottunk meg ? tudtuk meg Kárászy Szilviától.

A Szalon eredetileg stúdiónak ? szalonirodának, valamint a közeli barátok és családtagok vendéglátására szolgáló partyhelyszínnek készült? aztán szárnyra kaptak a hírek? és egyre többen szerettek volna részeseivé válni az egyedi hangulatú társasági-művészeti programoknak, eseményeknek. Ily módon nyitottam meg szalonom 2009. október elsején, a zene világnapján, a nagyközönség számára is. Tevékenységünket 2010. májusban Gundel-díjjal jutalmazták, melyet Szinetár Miklóstól vehettem át, a szalon létrehozásáért. További információk a szalonról idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!