ZETApress

hírportál

Cimbalomparádé Budapesten

Budapesten tartotta idei kongresszusát a Cimbalom Világszövetség: az október 5-én kezdődött és október 9-ig tartó rendezvény részeként hangversenyeket és kiállítást rendeztek, bemutatókat és előadásokat tartottak a XVII. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Házban.

A szervezet 11. kongresszusával tért vissza Magyarországra 20 évvel ezelőtt, 1991-ben itt alapították meg a világszövetséget a magyar Herencsár Viktória cimbalomművész, a szervezet akkori és jelenlegi elnöke, aki Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, Demlyén Krisztina és Tóth Andrea, Unger Balázs és a Cimbaliband, valamint a Testore-vonósnégyes és barátai társaságában lépett fel a szerda esti nyitókoncerten ? melyen Szarvas István járt.

A kongresszus bulletinjében, többek között a következőket írja Herencsár Viktória: ? Most tizenegyedik alkalommal ismét Magyarországon tartjuk összejövetelünket a húszéves jubileumra való tekintettel. Ugyan a harminckét országból csak húsz ország küldöttei mutatják be hazájuk cimbalmos kultúráját, mégis bátran vallhatjuk, hogy Magyarországon ilyen ?cimbalomparádé? még nem volt, és talán nem is lesz egyhamar. Aki nem vesz részt ezen az eseményen akár, mint résztvevő, akár, mint hallgatóság, nagyon sok élményből marad ki.

Meg kell mondanom, igaza volt a Cimbalom Világszövetség elnök asszonyának, módom volt a nyitókoncert és a három és félórás szünet nélküli gálakoncert megtekintetésére, ahol a jelenlévő 126 művész legalább egyszer fellépett. Felejthetetlen, fárasztó, de csodálatos élmény volt! Bár Herencsár Viktória a kongresszus első napján megígérte, hogy lapunk rendelkezésére áll, elfoglaltságára való hivatkozással ennek nem tett eleget. A kongresszus néhány különleges személyiségével viszont módom volt szót váltani az esti fogadáson.

Li lingling kínai professzor asszonyt Nyi Hao-val köszöntöttem, aki ezt nagyon kedvesen fogadta. Nevetett mikor elmeséltem neki, hogy harminc évvel ezelőtt kínaiul tanultam és húszéves kínai tanárnőnk azt mondta csoportunkra, hogy ennyi buta embert még életében nem látott. Megtudtam, hogy ő volt Kína első Yangqin játékosa, aki 1987-ben kezdett tanítani a konzervatóriumban. 1999-ben Szervezője és résztvevője volt a 2005-ös pekingi nyolcadik Yangin világkongresszusnek 2004-ben a Butterfly and Dream Yangqin színtársulat megalapítója. Budapest nagyon tetszett neki és érdeklődött, hogy megyek a következő Világkongresszusra Tajvanba 2013 ban. Mondtam, nem valószínű.

Egy asztalnál vacsoráztam Victor Vaslevich Kitovval, aki a Burját Köztársaságból, az Orosz Föderációból érkezett. Koncertművész, tanár, zenekari karmester. Kérdezte angolul, hogy honnan jöttem, mikor mondtam, hogy beszéljünk oroszul, nagyon örült. Megtudtam, hogy 1998-tól professzor. Levelező tagja a tudomány, alkotásművészet és kultúra nemzetközi szláv akadémiának. Mondtam, hogy nagy tisztelője vagyok Gorbacsovnak, kérdeztem Putyinról, azt mondta, a politika nem, csak a zene érdekli. Nagyon jól érezte magát a kongresszuson.

Az amerikai Mitzie Collins több mint 30 éves zenei tevékenységéért, mellyel hozzájárult a közösség életéhez, 2007-ben megkapta az Artist Award of The Arts and Cultutral Council of Greater Rochester (A Rochester Kulturális és Művészeti Tanács Művészeti) díját. 1971-ben Mitzie egyik alapítója volt a rochesteri Népdal társulatnak Öt gyereke és é öt unokája van. Kérdésemre, hogy mióta cimbalmozik, azt felelte: félévszázada.

Szóljon hozzá!