ZETApress

hírportál

Marton Éva újra itthon

Erkel Ferenc: Bánk bánjával nyit az Operaház. Szeptember 4-én, vasárnap este 7-kor az Andrássy úti dalszínház visszatér régi hagyományához: nemzeti operánkkal, Erkel Ferenc: Bánk bánjával nyitja meg új évadját ? tudtuk meg a Székely Bertalan terembeli sajtótájékoztatón.

A Bánk bán 150 évvel ezelőtti ősbemutatójának emlékére, a 2011/2012-es szezon nyitóelőadásaként Káel Csaba 2002-es, nagy sikerű rendezésének újraértelmezésében kerül színre a Bánk bán ősváltozata. A mai színpadi követelményeknek megfelelően ? Káel Csaba és Héja Domonkos által ? kissé korszerűsített anyag néhány ponton tartalmaz csupán rövidítést, ám az Erkel által megálmodott zenei vonalat érintetlenül hagyja.

A Magyar Állami Operaház szép hagyománya volt, hogy az évadot nemzeti operánkkal nyitotta. Az ilyen tradíciókat ? nagy figyelmet szentelve az eseménynek ? világszerte őrzik Angliától Németországig. Sajnálatos módon ez hazánkban nem így történt, mert pár szezonban ezt a nemes tradíciót eltörölték. Szerencsére azonban ebben az évben folytatódik. A szereposztás szenzációja, hogy Gertrúd szerepében Marton Évát a film után ismét láthatja a közönség színpadon is, kiváló magyar énekeseink partnereként ? mondta el Káel Csaba rendező.

Marton Éva a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szopránja, de minden idők legismertebb magyar operaénekes-nőjének is nevezhetjük. Széleskörű repertoárja szinte egyedülálló, a Verdi, Puccini, R. Strauss, Wagner szerepek mellett otthon van a verizmus világában is. Marton Éva több mint 30 éve a világ élvonalbeli operaénekeseihez tartozik. Az utóbbi években, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanáraként immár a felnövekvő énekes generáció szakmai felkészítésében is részt vesz.

Világhírű szopránunkat öt éve nem hallhatta a budapesti Operaház közönsége. Pályafutása során először, szeptember 4-én, növendékével, Pataki Potyók Dániellel együtt szerepel az Operaházban! Ezzel mintegy megkoronázza pályafutását, s szimbolikusan átadja a stafétabotot a jövő énekeseinek. Pataki Potyók Dániel a Bán bán Ottójának szerepét énekli egykori mesternője mellett. A rendezés másik szereposztásában Gertrúdként ugyancsak nemzetközi hírű hazai énekesnőnket, Budai Líviát láthatja az Operaház közönsége. További előadások: szeptember 8. 11. 13. 16. és 21, valamint március 8. 11. 14. és 22.

Szóljon hozzá!