ZETApress

hírportál

Jazznapok Debrecenben

40. Debreceni Jazznapok: 40 év, 40 együttes. ? Ha fel kell tenned a kérdést, hogy mi az a jazz, sosem fogod megtudni ? mondta Louis Armstrong. 40 évvel ezelőtt, 1972. november 23-án a debreceni Bartók teremben jött létre a Magyar Rádió és a Kölcsey Művelődési Központ első közös jazzestje.

A ?72-es novemberi eseményt a Debreceni Jazznapok nyitó eseményeként tartják számon. A szervezőket a négy közreműködő, ifj. Balogh Gyula (Miskolc) triója, a Debreceni Jazz Kvartett, Kovács Gyula együttese és az Apostol együttes sikere sarkallta a folytatásra. Szándékuk találkozott a Magyar Rádió törekvéseivel, így Debrecen is csatlakozott a ?70-es években a vidéki városokban létrejött jazzfesztiválok hálózatához.

A szervezők nem kisebb célt tűztek ki, mint hogy a hangversenysorozat néhány év alatt érje el egy Európa-szerte ismert fesztivál rangját, és váljon a magyar jazzélet fórumává. Azóta ez a rendezvény Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő jazzfesztiváljává vált. Negyven év, negyven együttes ? mi más lehetne a négy nap műsorának rendezőelve? A hagyományokhoz híven ezúttal is érkeznek világsztárok, megismerkedhetünk a szomszédos országok jazzéletének együtteseivel, és színre lép a magyar jazz minden nemzedéke, különösen nagy számban a legújabb irányzatok fiatal, díjnyertes képviselői. Ebben a stílus kavalkádban a jazz minden híve megtalálhatja a kedvére való zenét.

A fesztivál új vonása, hogy birtokba veszi a Kölcsey Központ valamennyi helyszínét ? a Nagytermet, a Báltermet, a kiállítótermet és a folyosót, amihez a Baltazár tér nyitott színpada és a MODEM kertje társul ? így esetenként több, párhuzamosan futó hangverseny közül választhatnak az érdeklődők. Az események többsége ezúttal is díjtalanul élvezhető, a kiemelt koncerteket pedig kedvezményes bérlettel tekintheti meg a közönség. Debrecenben mindig is rang volt fellépni, a meghívottak megtiszteltetésnek veszik a lehetőséget.

A 40. Debreceni Jazznapok kínálata ? amely szeptember elseje és negyedike között várja az igényes muzsika híveit ? méltó az évfordulóhoz. A 2010-ben bevezetett kiemelt vendégművész státusz két muzsikusa, a Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla zongorista és a pályakezdő, debreceni születésű Subicz Gábor trombitás különböző formációkban minden nap színpadra lép, megannyi helyzetben mutatva sokoldalúságukat.

A programot színesíti továbbá Bori Viktor és Szalai Gábor duója, a Harcsa Veronika Quartet, Thea Soti és Éder Ferenc duója, Váczi Eszter zenekara vagy a Gayer Mátyás Trió. A V4 Jazzmarathon keretében négy visegrádi ország ? Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ? kitűnő muzsikusai mutatkoznak be a fesztiválon, az Osztrák Jazzest keretében pedig a nyugati szomszéd jazzéletének reprezentánsaival ismerkedhetünk meg.

A fesztivál történetében első ízben üdvözölhetünk Spanyolországból érkező muzsikust: Chano Domínguez a tüzes latin és a flamenco jazz hangjait hozza el Debrecenbe. Omar Hakim neve széles körben ismert: a stílusteremtő Weather Report amerikai jazz-rock együttes egykori dobosa új jazztriójával lép fel a fesztiválon. A legnagyobb név az amerikai középnemzedékhez tartozó, játékstílusával és technikájával a fiatalok muzsikusokra világszerte nagy hatást gyakorló Chris Potter: a legjobb szaxofonosok között számon tartott muzsikus és az ugyancsak világszínvonalú Budapest Jazz Orchestra találkozása rendkívüli élményt ígér.

Ha ehhez vesszük a kísérő-rendezvényeket ? Gyémánt László festőművész jazzportrékat felvonultató kiállítását, a négy évtizedet áttekintő fotós szemlét és a ceglédi dobmúzeumból érkező hangszerbemutatót ?, akkor nem mondhatunk mást: igazi jazzünnepre számíthatnak azok, akik felkeresik a 40. Debreceni Jazznapokat, amely megrendezéséhez a Nemzeti Kulturális Alap hárommillió forint összegű támogatással járult hozzá.

Délelőtt a Budapest Jazz Klubban stílusosan megrendezett sajtótájékoztatón Somogyi Béla, Debrecen város alpolgármestere elmondta: Sikerült a külső figyelmet és a belső igényt is megerősíteni a Jazznapokat illetően, így a város jazz- szerető közönsége biztosan maradandó élményekkel gazdagodik majd.

A 40. Debreceni Jazznapok teljes költségvetése 17 millió forint, amelyből Debrecen városa 12 millió Ft-ot biztosított, a többi összeg pályázatokból, illetve támogatásokból jött össze ? tette hozzá Dr. Cs. Tóth János, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. igazgatója. Beszédében az igazgató Adornót idézve elmondta, hogy a jazz a jövő művészete: kellően elvont ahhoz, hogy a szellemi elithez szóljon és kellően populáris ahhoz, hogy a sokasághoz is szóljon.

A válság ellenére sikerült összeállítani egy olyan színvonalas programot, ami méltó a debreceni jazznapokhoz. A rendezvényen 186 jazz muzsikus lép fel a 4 nap alatt, ami utoljára a 70-es évek végén, a 80-as évek elején volt csak jellemző. A vendégművészek 11 nemzetet képviselnek majd ? tájékoztatott Maloschik Róbert, a 40. Debreceni Jazznapok művészeti tanácsadója.

A sajtóesemény különleges meglepetésekkel szolgált, hiszen igazi jazz-legendákkal is találkozhattunk. A rendezvény színvonalát emelte megtisztelő jelenlétével és közreműködésével a két kiemelt vendégművész: Szakcsi Lakatos Béla ? nemzetközileg is elismert zongoraművész és zeneszerző, valamint a ?83-as születésű Subicz Gábor ? a Modern Art Orchestra trombitása.

Szóljon hozzá!