ZETApress

hírportál

Újszínházi nyílt nap

Márta István nyílt napot tart augusztus 25-én, csütörtökön az Új Színházra pályázóknak! Köztudott, hogy augusztus 28-án, vasárnap lejár az Új Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat benyújtásának határideje. Márta István ? aki 13 esztendeje vezeti a teátrumot ? újra indul az igazgatói székért.

Az igazgató a csütörtöki nyílt napot a további pályázók részére tartja, ahol ? ha akad érdeklődő ? bemutatja az épületet és válaszol a működtetést érintő kérdésekre. A nyilvánosság szellemében a határidő lejárta utáni napon az internetre is felteszi dolgozatának főbb elemeit. Ezek közül feltétlenül kiemelendő a szomszédos országok nemzeti és magyar színházi kultúrájának bemutatása, együttműködések megerősítése, új kapcsolatok kiépítése. A nyitás már az elmúlt hónapokban megtörtént: szerződést kötöttek a Belgrádi Nemzeti Színházzal, az újvidéki Szerb Nemzeti Színházzal, az eszéki Horvát Nemzeti Színházzal, a Marosvásárhelyi Színiakadémiával és a Szatmárnémeti Északi Színházzal, valamint aláírás előtt áll a megállapodásuk a marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal.

Az Új Színház először a 2007-2008-as évadban hirdette meg Kőfal?Pálya pályázatát, majd a ?09-10-es és a ?10-11-es évadban még két alkalommal. A pályázat célja a struktúrán kívül színházak számára bemutatkozási lehetőség kínálása volt, kőszínházi keretek közt. Most negyedik alkalommal Kőfal?Pálya IV. ? Históriák és életképek a magyar nép ?zivataros? és ?napfényes? évszázadaiból címmel történelmi tematikával írták ki a pályázatot a 2011-12-es évadra. Ebből a témaköréből várják a pályaműveket, különösen azokat részesítve előnybe, akik a múlt hagyományát és korunk technikai őrülete közt találnak kapcsolódási pontokat. A jól bevált hagyományaik szerint az Új Színház az infrastruktúrán és a marketingen túl, az esetlegesen keletkező jegybevétel megosztását vállalja.

Az első pályázat még nem volt tematikus, a második esetében gyerekdarabokat vártunk, a harmadik pályázatnál zenés, ifjúsági korosztálynak szóló előadásokat. Eddig minden pályázati kiírásban szerepelt, hogy az elbírálásnál előnyt élveznek az Új Színház művészeit is alkalmazó produkciók. A korábbi pályázatokon nyertes előadások rendszerint négynél több előadást éltek meg: A Grönholm-módszer még mindig repertoáron van 2008 januárja óta, a Világszép nádszálkisasszony is 2009 szeptembere óta megy.

Szóljon hozzá!