ZETApress

hírportál

Véget ért a fesztivál

Telt ház és fergeteges tapsvihar a II. Kaposfesten. Augusztus 12-20-a között rendezték meg a II. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált, amely 18 komolyzenei és 8 könnyűzenei koncertjére több mint 15 ezer látogatót vonzott ? tudtuk meg Balogh Mátétól.

A világsztároknak otthont adó megyeszékhely kilenc napig a világ komolyzenei fővárosává vált. ? Az idei, második Kaposfest legnagyobb sikerének azt tartom, hogy sikerült megőrizni az első fesztivál színvonalát. A komolyzenei világ legtehetségesebb művészei mutatkoztak be a magyar és nemzetközi közönségnek, és olyan fogadtatásban volt részük, amelyen nagyon sokuk meg is lepődött. Dübörgő tapsviharral és többszörös visszatapsolással jutalmazták a nézők a frenetikus előadásokat a csordultig megtelt koncerthelyszíneken ? árulta el Bolyki György fesztiváligazgató.

A hatvankilenc nemzetközi és magyar művész tizennyolc komolyzenei koncertet adott a Szivárvány Kultúrpalotában, a református és katolikus templomokban. A hallgatóság fele a zeneszerető kaposváriakból, másik fele az ország és a világ más tájairól érkező vendégek voltak. Hozzájuk csatlakozott az a 32 millió rádióhallgató, akik az MR3?Bartók Rádió jóvoltából 55 országban élőben hallgathattak meg négy koncertet. A többi koncert felvételét az év során folyamatosan fogják sugározni, így a szervezők összességében mintegy százmillió külföldi rádióhallgatóra számítanak.

A Kokas Katalin művészeti vezető irányításával működő fesztivál szervezőinek célja néhány éven belül a világ vezető kamarazenei fesztiváljai közé emelkedni. 2012-ig ugyan még várnia kell a komolyzene kedvelő közönségnek, de a szervezők hisznek abban, hogy az idei koncertélmény kitart a következő Kaposfestig. Addig is érdemes folyamatosan figyelni a fesztivál közösségi oldalát és honlapját, melyeken a legfrissebb információkat lehet olvasni a Kaposfesttel kapcsolatban.

Kokas Katalin hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, az Indiana University Bloomington (USA) vendégprofesszora. 1978-ban született Pécsett. 16 évesen ösztöndíjjal került a torontói konzervatóriumba. Kanadai tanulmányai után diplomájáig a Liszt Ferenc Zeneakadémián Perényi Eszter növendéke volt. 2004 óta docens ugyanott. 2006 óta vendégprofesszor az USÁ-ban. Szólistaként és kamaramuzsikusként gyakori vendégszereplője Európa, Afrika és Amerika számos koncerttermének. Számos díj tulajdonosa. A Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál létrehozója 2010-ben. Férje: Kelemen Barnabás, Kossuth-díjas hegedűművész. Gyermekei: Hanna és Gáspár. A művésznővel készült interjút rövidesen közöljük.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Művésztanár Kaposváron | ZETApress

Szóljon hozzá!