ZETApress

hírportál

Volt egyszer egy Ifipark?

A Petőfi Csarnok Kávézójába hívják közös emlékezésre a szervezők az egykori Budai Ifjúsági Park színpadát koptató zenészeket, valamint a napról-napra, illetve hétről-hétre odalátogató hajdani közönségét augusztus 23-án, kedden este 7 órára.

Ötven éve a festői környezetben, a budai vároldal kőkerítésekkel határolt területét jelölték ki az öntudatos szocialista ifjúság ? gondosan szemmel tartott ? kulturált szórakozására. Az intézmény 1961. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit, hogy huszonhárom esztendős működése alatt otthont adjon magyar beat- és rockzene feltörekvő, valamint révbe ért generációinak. A sokáig ötforintos jeggyel való bejutás sem ment mindig egyszerűen, hiszen a bejáratnál szúrós szemű, ma kigyúrtnak mondott, egykori kiszuperált ?belügyes? verőlegények vigyázták a rendet.

Érvényes belépő ide, gondosan fül mögé dugott, lenyalt hosszú haj oda, bizony előfordult, hogy egyesek fennakadtak a szűrőn, amennyiben a korabeli gorillák úgy ítélték. Még a testi fenyítéstől sem riadtak vissza, aztán lehetett panaszra rohanni az illetékesekhez! Ott legfeljebb megkapták a másik felét? Farmernadrágról pedig (leginkább a Trapper-márka hódított ? hol volt még a Levi?s?) szó sem lehetett. A gyakori túlkapásoknak nemegyszer maguk a fellépő muzsikusok is áldozatul estek, hiszen a fiatalok zenekultúrájában járatlan izomagyúak sok esetben azt sem tudták, ki az a Baksa Soós János?

Ám, ahogy lenni szokott, a rossz kihullik az emlékezetből, helyette maradnak a felhőtlen szórakozással, barátságokkal, szövődő szerelmekkel (vagy éppen egy éjszakás kalandokkal) teli szűk két és fél évtized élményei. Hosszú lenne felsorolni, hogy e huszonhárom év folytán kik, mikor és hányszor léptek a négy lábon álló betonkolosszusra, amely a világot jelentette ? muzsikusnak, közönségnek egyaránt. Legyen elég annyi, hogy a Parkban fellépni tisztesség volt, odalátogatni pedig kötelesség. Így volt ez a ?60-as évek közepétől futótűzként terjedő beatláz idején, de a ?70-80-as évek rock hőskorszakában is.

A Park egykori műsorvezetője, Hajnal Gábor augusztus 23-án este 7 órára közös emlékezésre hívja az egykor közreműködő zenészeket, rajongókat valamint a kultuszhely vezetőit. Az este folyamán sor kerül a Volt egyszer egy Ifipark című film vetítésére, a színpadon pedig a régi zenészek és zenekarok közül ott lesz Bergendy István, Bergendy Péter, Zalatnay Sarolta, Papp Gyula, Kékesi Bajnok László, Takáts Tamás, Slamovits István, valamint a Hundows, a Kedélyes Urak, a Liversing, a Syconor, az FG-4/Blackbirds, a Rolls Frakció és a Hit együttes. Így, vagy úgy, de minden akkori fiatalnak nyomot hagyott a lelkében a Budai Ifjúsági Park. Talán az utolsó alkalom, hogy együtt idézhetjük fel a csodálatos nyarak, bulik emlékét? Találkozzunk a Petőfi Csarnok Kávézójában augusztus 23-án, kedden este 7-kor! ? kéri Hegedűs István.

Szóljon hozzá!