ZETApress

hírportál

Balkáni Fanatikusok

Hatalmas a zenei kínálat a Szigeten. Az ember nem győzi előkapkodni a műsorújságot és állandóan böngészni, nehogy lemaradjon valami nagyszerű koncertről. Az ütközések természetesen elkerülhetetlenek, ennek ellenére szerdán sikerült elejétől végéig meghallgatni egyik kedvencemet, a Balkan Fanatikot.

Az MR2-Petőfi Rádió Magyar Nagyszínpadon lépnek fel a hazai kiválóságok, és itt szerepelt már tavaly is a Balkan Fanatik. Kora délután van, a meleg a szokásos, és a közönség lelkes. Tekintettel a Liszt évre, egy Liszt átirattal kezd a banda, majd sorban jönnek a közönség nagy ovációja mellett a közismert dalok, melyekre a későbbiekben részletesen kitérek ? tudtuk meg a fotókat készítő Lantai Józseftől.

Körbenézve azt látom, hogy szinte mindenki tudja és énekli szövegestől a nótákat, de leginkább a zene temperamentumos kisugárzása a magával ragadó. Dögös, kemény alap mellett nagyon látványos a két énekesnő színpadképe, eltérő hangjuk és stílusuk pedig abszolút egyedivé és jellegzetessé teszi a Balkan Fanatik hangzását. Megkockáztatom, hogy szerintem nagyszerűen színesítik a hazai zenei palettát. A Szigeten idén már voltak színpadon hétfőn is a Gesztiválon, a Repülj madár című számukkal.

Most az önálló koncerten sorra került minden az Egyedem, begyedemtől a Csináld, csináld, jól csináldig minden, sőt az új lemezükről előzetesként bemutattak egy nótát. Részletesebb ismertetés nem került be az együttesről a Sziget kiadványába, bővebb információkat viszont idekattintva olvashatunk.

Prince is visszajött!

Szerdán, a Sziget első fesztiválnapján Pulp volt a Nagyszínpadon, Motörhead a metál-helyszínen, de sokan a kisebb helyszínek kulturális csemegéit ízlelgették. Prince például az Európa Színpad fellépőjének, Ana Mourának a koncertjét nézte meg. A Sziget azért is egyedi folt a világ fesztiváltérképén, mert a nagy műfaji színpadok mellett számos olyan helyszín búvik meg a fák között, melyek a világ tán kevésbé populáris, de mindenképpen nagyon izgalmas produkcióit igyekszik csokorba gyűjteni. Ezt fedezte fel a 0. nap sztárja, Prince, aki koncertje után másnap is kilátogatott a fesztiválra, hogy jó barátnőjét, a csodálatos hangú fado énekest, Ana Mourát megnézze a Sziget egyik új helyszínén, az Európa Színpadon.

Érdemes tehát a nagyszínpadok mellett csemegézni az egyéb színpadok és sátrak műsorából. Szerdán például a már említett Európa Színpadon lépett fel egy finn intézmény, korosztályának legsikeresebb zenésze, Ismo Alanko. Nem bánta meg, aki ellátogatott a Nagy Utcaszínház helyszínre, ahol a német Pan.Optikum társulat produkcióját élvezhették. Ugorjanak tehát fejest a Sziget programáradatába, mely idekattintva olvasható.

És egy rövid hír, a megszokott távirati stílusban. Tarlós István főpolgármester látogatást tett Gerendai Károly társaságában a Szigeten. A Pop-rock Nagyszínpadon épp a The Maccabees banda dübörgött, és a távolból őket szemlélték és hallgatták meg egy kis időre. A helyszínen üldögélő és csápoló külföldi fiataloknak nagyon tetszett a fotósok hadával méhkasként vonuló csapat. A Sziget továbbra is működik, ezért gondolom, hogy probléma egy szál se!

Szóljon hozzá!