ZETApress

hírportál

Esti koncert kékben

Rákász Gergely koncertorgonista látványkoncertje lesz vasárnap este 20 órától a Városmajorban. Rákász Gergely keze alatt az orgona ? az amerikai előadói gyakorlatot követve ? nagyzenekarrá változik. Gershwin, Ravel és Strauss művei hangzanak el különleges képi illusztrációk és zenetörténeti kommentárok kíséretében augusztus 14-én, a szabadtéri színpadon.

Rákász műsorválasztása különleges, átiratai merészek, hangszerelése egyedülálló. A darabok között elhangzó ? szinte a művész védjegyévé vált ? zenetörténeti kommentárok tapinthatóvá teszik a művek keletkezésének atmoszféráját, így a hallgatók nem csak a muzsikát élvezhetik, de az adott korszakokból is pillanatképet kapnak.

Legújabb hangversenye ?látványkoncert.? Papp Norbert festőművésszel közösen ezúttal túllépnek a megszokott hangversenykereteken, és képi illusztrációkkal a művészi fogantatás közegébe helyezik a résztvevőket, azt az illúziót keltve, hogy a régi korokban szemlélődünk. A zeneszerző pedig lehet, hogy épp mellettünk foglal helyet, hogy pár szóban megossza velünk benyomásait melyek megihlették.

Manapság magától értetődik, hogy a filmekhez zenét írnak, azonban most egyedülálló módon a zenéhez készülnek művészi képsorok. Olyan közel hozzák a klasszikus művészetet, hogy ennél már csak akkor kerülhetünk közelebb, ha magunk is műveljük. ? Ha szereti minden nap valami új érdekességgel bővíteni ismereteit, és igényes kikapcsolódásra vágyik, akkor ez a koncert kihagyhatatlan! ? javasolja Miklós Melánia.

Múlt és jelen egy színpadon

A 60 éves Magyar Állami Népi Együttes ünnepi gálaestje a Margitszigeten. Augusztus 18-án 20 órától a Magyar Állami Népi Együttes a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon az Ecseri lakodalmas és Az álomidő című táncelőadásokkal ünnepli fennállásának hat évtizedes jubileumát. Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes az elmúlt hat évtizedben a folklórból kisarjadó, abból inspirációt nyerő színpadi néptáncművészet egyik emblematikus műhelyeként vált ismertté és világhírűvé.

Szellemisége, kisugárzó ereje a kezdetektől meghatározó volt. Az itt alkotott művek közül jó néhány az egyetemes magyar kultúra legfényesebb lapjaira íródott. A 60 éves együttes két produkciójának színpadra állításával ünnepli a jubileumot: az Ecseri lakodalmassal, a társulat első, és az Álomidővel, a legutóbbi bemutatójával.

A két előadással ? melyeket hat évtized választ el egymástól ? a múlt és a jelen lép egymás mellé egy este keretében. Az esten közreműködik a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, szólót énekel: Herczku Ágnes, rendező, művészeti vezető: Mihályi Gábor. További információk, szereposztások és friss hírek idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!