ZETApress

hírportál

Pálinka gála a MÜPÁ-ban

A november 14-én, pénteken a Művészetek Palotájában megrendezésre kerülő Pálinka Champion Gála arra ad alkalmat, hogy egy ünnepi este keretében a pálinkakészítők versenyeken is sokszor bizonyító legjobbjai találkozzanak, és együtt ünnepeljenek a pálinka iránt egyre inkább érdeklődő értő fogyasztókkal. A hosszú távú cél a hagyományteremtés és a pálinka, mint jellegzetes magyar ital népszerűsítése.

Nem véletlen, hogy éppen novemberben és éppen a Művészetek Palotájában kerül sor minőségi pálinkakészítők és fogyasztók ünnepére. November a Tudomány Hónapja, s a minőségi pálinka készítés tudomány is, művészet is egyben ? tudtuk meg sajtótájékoztatójukon.

A program, amelyet a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács szervez, az Agrármarketing Centrum támogatásával arra ad lehetőséget, hogy 19 rangos pálinkaház kínálja kóstolásra legjobb termékeit, egy műsoros, ünnepi találkozás keretében. Az eseményt számos közismert vendég, művészek, közéleti személyiségek is megtisztelik jelenlétükkel.

A rendezvény fővédnöke Gráf József Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési Miniszter, aki személyesen nyitja meg az ünnepi estet. A programon jelen lesznek a kiállító pálinkaházak tulajdonosai, elsőszámú szakemberei, akiktől első kézből tudakozódhatunk a pálinka készítés tudományáról, művészetéről és titkairól.

A pálinka nagykövete

Az est házigazdája Galkó Balázs színművész, aki ezen az eseményen mutatkozik be pálinka nagyköveti minőségében, s ez egyben azt jelenti, hogy az elkövetkező esztendőben több pálinkás rendezvényen is közreműködik, s meggyőződéssel, s a pálinkáról szóló szórakoztató tájékoztatással népszerűsíti majd hazánk jellegzetes italát.

Az est programjáról

Az este programjában hallgathatjuk Maga Zoltán és az Angyalok nagyszerű hegedűjátékát) muzsikál a Budapest Gipsy Bánd és az est második felében néhány dal erejéig koncertet ad Zséda is. A Pálinka Champion Gála műsorvezetője az Operabálokon ugyanebből a szerepkörből már ismert Korcsmáros Nóra lesz.

A rendezvényről bővebben

A Pálinka Champion Gálára jegyek húszezer forintért vásárolhatók, amely a svédasztalos vacsora és a műsor mellett a pálinkakóstolást is magában foglalja. Az eseménynek önálló honlapja van, amelyen a további részletekről tájékozódhatunk. Jegyrendelés: itt történhet.

A pálinka helyzete ma

Mielőtt Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kérvényezte, hogy a ?pálinka? nevet csak hazánk használhassa, a termék kapjon kizárólagos névhasználatot (hasonlóan az olasz grappa-hoz, a görög ouzo-hoz és a német korn-hoz). A magyar pálinka miután megfelelt a vele szemben támasztott szigorú követelményeknek megkapta a név kizárólagos használatát, azaz az Európai Unió területén, pálinka néven csak a Magyarország területén termett gyümölcsből, itt főzött párlatot nevezhetjük. (Ausztria jogot kapott a barackpálinka név használatára négy tartományában.)

A kiváló minőségű pálinka készítésének titkai

Teljesen érett, íz és zamat anyagaiban gazdag, egészséges, ép gyümölcs, mint alapanyag. Gondos cefrekészítés és erjesztés. Korszerű és kíméletes desztilláció. A pálinka pihentetése és palackozása, illetve érlelése. Mindehhez tudni kell, hogy mennyi gyümölcsből mennyi valódi pálinka főzhető. Például a sárgabaracknál 100 kg gyümölcs alapanyagból legfeljebb 15-16 liter kifogástalan pálinka nyerhető.

Pálinka a gasztronómiában

Ünnepi étkezéseknél elmaradhatatlan az aperitif, az étvágygerjesztő szeszes ital. Magyarországon ez általában tömény italt jelent. Az italkínálatban leginkább aperitifként szerepel. A tömény szeszesitalok az étkezés végén kapnak újra szerepet. A süteményhez vagy egyéb édességhez édes italt szokás ajánlani likőrt vagy aszúbort, esetleg édes pezsgőt. Az étkezés befejezése után, vagy a kávé mellé likőrt, konyakot vagy pálinkát lehet javasolni. A pálinka felhasználható különféle ételek, turmixok és sütemények ízesítésére is, így kellemes, különleges, jellegzetes ízt, illatot adhatunk a konyha remekeinek. A hagyományos, jól ismert konyakmeggy mellett a jó minőségű pálinkákból különleges töltött csokoládé, desszert is készül, tovább éltetve a magyar pálinka jó hírét.

Hogyan fogyasszuk?

A pálinkát célszerű 18 C°-on kínálni, így szépen érvényesül a gyümölcs illata, és jellege. Egyes vélemények szerint ? ellentétben a gyakorlattal ?, kortyolgatva, ízlelgetve célszerű fogyasztani. A kóstoló pohár alakja felfelé szűkülő legyen, így az ital felett kialakuló illatfelhő nem szökik el.

A pálinka különleges ital, amely mindenkinek mást-mást jelent. A földművesek hagyományosan a reggeli után fogyasztották, az ínyencek aperitifként, vagy emésztést segítőként isszák. Nyelvészeknek a pálinka szó annak eredetét juttatja eszükbe, mely a szláv palit szóból ered, és párolni a jelentése. Az Európai Uniónak egyfajta gyümölcspárlat, melyet kizárólag magyar gyümölcsökből Magyarországon készítenek, és tilos cukrot, vagy aromaanyagot hozzáadni. A műértőnek egy különleges italcsalád, amely magában foglalja a tisztaságot, és megszámlálhatatlanul sok gyümölcs ízét. A gyártóknak szerelem.

Szóljon hozzá!