ZETApress

hírportál

Zemplén újra vár!

A 20. Zempléni Fesztivál kezdődik augusztus 12-én, pénteken. A sokszínű, változatos, egyedi hangulatú fesztivál augusztus 20-ig tartja jubileumi rendezvénysorozatát. A szép hagyományokra visszatekintő fesztivál financiális háttere azonban éppen az ünnepi esztendőben sajnos teljesen bizonytalanná vált.

A szervezők már hozzászokhattak a takarékos üzemmódhoz, hiszen a korábbi évek programsorozatait is jóval költséghatékonyabban oldották meg, mint az egyébként is gazdagabb és kedvezőbb helyszíneken szervezett fesztiválok. De Turjányi Miklós, aki hat éve igazgatja a fesztivált, a kialakult helyzetre utalva a viccbeli paraszt bácsit idézte: ? Erre azért nem számítottunk!

Nem sokan vállalják, hogy kéthetes fesztivált szerveznek ? közel 30 helyszínen, 65-70 programmal, minden résztvevő útiköltségét, szállását és teljes tiszteletdíját kifizetve ? alig 80-85 millió forintból. És mindezt egy olyan, évtizedek óta méltatlanul ?elfeledett? térségben, mint Zemplén, ahol ez a rendezvénysorozat valóban a kultúra ünnepe, és turisztikai szempontból is kimagaslóan fontos.

A Zempléni Fesztivál abban is egyedülálló volt eddig, hogy a szponzoráció aránya a költségvetésben az országos 10-15%-os arányhoz képest kiugróan magas, meghaladta a 35%-ot. Az idei, csökkentett időtartamú fesztivál költségvetése egyelőre mindössze 35 millió forint. Az igazgató és a szervezőgárda tagjai még nem adták fel, hogy az utolsó pillanatban találnak egy új főszponzort, és a tőle kapott összeggel méltóbb módon ünnepelhetnek. Akár egy apróhirdetést is feladhatnának: ? Jól szituált, leinformálható fesztivál keresi gáláns főtámogatóját! ? Mindezek ellenére huszadik alkalommal várja látogatóit változatos, minden korosztály számára érdekes programjaival a Zempléni Fesztivál.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar által 1992-ben mindössze négy településen elindított művészeti fesztivál rendezvényei ma már behálózzák az egész régiót, a közönség az események sorát követve eljuthat a legeldugottabb falvak kis templomaiba, várakhoz, vadászkastélyokhoz, borpincékhez. Az egyedi hangulatú eseménysorozat programkínálatát rangos komolyzenei koncertek, irodalmi-, színházi- és táncos estek, kirándulások, könnyűzenei- és dzsesszprogramok, kiállítások alkotják. A magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendég együttes és szólista lép fel évről évre Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein.

A kulturális eseményekhez borkóstolók és csábító gasztronómiai programok, kapcsolódnak. A ?tradíció és megújulás? jegyében 2004 óta az Interkultur Hungaria Nkft. szervezi az időközben Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál-címet elnyert észak-magyarországi eseménysorozatot. A jubileumi év sokszínű programjában számos, korábban már sikert aratott művész, illetve produkció szerepel, de nem hiányoznak a fiatal előadóművész generáció legtehetségesebb képviselői vagy a friss zenei, irodalmi formációk sem.

Két kiváló szopránénekesnőt is ?visszatapsolt? a közönség: Miklósa Erika slágeráriákat énekel a Dohnányi Zenekar kíséretével a nyitókoncerten, Rost Andrea pedig új műfajok felé forduló, legutóbb óriási sikerrel Berlinben bemutatott, Pannon dalok című műsorával lép fel a tokaji zsinagógában. Több, különböző jellegű program is adózik Liszt Ferenc emlékének a Liszt Év 2011 alkalmából. Műveiből ad koncertet Tokajban Fülei Balázs, a Junior Príma-díjas, fiatal kora ellenére hazai és nemzetközi ismertséget elért zongoraművész. Liszt a miénk címmel Megyesi Schwartz Lúcia állított össze különleges dalestet, mely Simon Izabella zongorakíséretével és Oberfrank Pál színművész közreműködésével, az Oremus Szalonban hangzik el.

Szimfonikus költeményét, a Mazeppát tűzte a Megérthető zene műsorára Hollerung Gábor karmester. A családoknak is ajánlott, műismertető rendezvényen a teljes művet a Budafoki Dohnányi Zenekar játssza majd. A zeneszerző művével fejeződik be a fesztivált záró Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye is, melynek szólistája ezúttal a friss Liszt-díjas Baráti Kristóf hegedűművész.

A hazai előadók között ismét üdvözölhetjük a fesztiválon a Purcell Kórust és az Orfeo Zenekart, a Szent Efrém Férfikart, Herczku Ágnest és Nikola Parov Quartetet, Bognár Szilviát és Kónya István lantművészt, a Szélkiáltó Együttest, első alkalommal lép fel a Botos Bros gitárduó és a Götz Saxophone Quartet. Németországból érkezik, és több alkalommal is fellép egy kamarazenei formáció, a Soestenuto Trió valamint a boogie-woogie zongoristaként számon tartott Jörg Hegemann.

Igazi csemegének ígérkezik két irodalmi műsor is. Magától Krúdy Gyulától kaphatnak életviteli tanácsokat a nézők Ráckevei Anna, Helyey László és a Kék Duna Koncert?Szalonzenekar tolmácsolásában a sátoraljaújhelyi Magyar Nyelv Múzeumában. Oberfrank Pál, Juhász Róza és Gados Béla: Csak egy éjszakára című műsora pedig képzeletbeli utazásra hívja a közönséget a XX. század első felének magyar irodalmából válogatott versekkel, Sárospatakon. Louis Armstrong emléke előtt tiszteleg koncertjével a Benkó Dixieland Band, fellép a legendás Magyar Jazz Quartet, a Jazz Steps valamint a jazz muzsika új formációi, többek között a Tzumo-Egri Quartet és a Csemer Boglárka Quartet.

Arcok, terek, hangulatok címmel a Zempléni Fesztivált fotósként végigkísérő Nagy Károly Zsolt képeiből nyílik kiállítás a Tokaji Galériában, Sárospatakon pedig a nemrég elhunyt, zempléni születésű Urbán György festőművész emlékkiállítása lesz. A gyönyörű zempléni táj, a magas színvonalú programok, a világhírű tokaji bor sokat ígérő triójával várják Önöket augusztusban a sokszínű, változatos, egyedi hangulatú Zempléni Fesztiválon! További infók idekattintva olvashatók. Montázsunk Lantai József munkája.

Szóljon hozzá!