ZETApress

hírportál

Megnyílt a Zeneterem

Tegnap este felavatták a múlt században még a Hubay-család birtokában lévő, és idén az eredeti pompájában helyreállított Hubay-palota zenetermét. A terem, amely új nevét a világhírű zeneszerző- és hegedűművészről, Hubay Jenőről kapta, anno Fehér Szalon néven vált ismertté és népszerűvé a közönség körében.

Hubay Jenő korának legnagyobb előadóművészei közé tartozott, a romantikus hegedűvirtuóz nemzedékek hagyományait folytatta. Élete végéig a magyar zenei élet hivatalos vezetője, szerzeményeit a mai napig szívesen játsszák Nyugat-Európában. A fogadással és rövid koncerttel egybekötött sajtótájékoztatón Hubay Jenő születésének 150. évfordulójáról is megemlékeztek.

A budai Bem rakparti Hotel Victoria épületében található Hubay Jenő Zeneterem díszvendége Gombos László, zenetörténész (MTA Zenetudományi Intézet) volt. Közreműködött: Sárközi Lajos hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, az országos Zathureczky Ede hegedűverseny és a nemzetközi Telemann-verseny győztese.

Eljött Portugáliából nővérével, Rozannal együtt Hubay Cebrian László, Hubay Jenő unokája is. Kérdésünkre elmondta, hogy ő sosem zenélt, nővére viszont remekül énekel. Egy film forgatását tervezik a nagyapáról, melyhez most keresik a helyszíneket, s a forgatókönyv is folyamatosan készül. A hotelról és a zeneteremről további információk itt olvashatók.

Szóljon hozzá!