ZETApress

hírportál

Háry János a Margitszigeten

Nagyszabású Kodály-bemutató, látványos lovas felvonulás, találkozás a szereplőkkel! Kodály Zoltán: Háry János című népszerű daljátéka a debreceni Csokonai Színház előadásában július 15-én, pénteken lesz látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Az egész estés családi programot a szereplők kosztümös lovas felvonulása vezeti fel: Mária Lujza kíséretével hintón, Napóleon a katonáival, Háry János a szerelmével és a huszárcsapatával érkezik a Margitszigetre, és fogadja a közönséget! A tisztelt nagyérdemű közönség a Szilágyi Dezső térről és a Jászai Mari tér 1-es kikötőjéből induló Színházi hajójárattal is jöhet a szigetre, ahol egy kellemes sétával a színes, díszes forgatagba csöppennek.

Hogy teljes legyen az élmény, a díszes forgatagban a mézeskalács árus Sinkuné Nagy Emese mézeskalács-készítő munkáit, termékeit láthatják, vehetik és vihetik a szép este emlékére, és egy fotósparaván is várja az érkezőket, ahol az este emlékére szuvenírt vásárolhatnak, illetve megörökíttethetik magukat. A felvonulás 19:30-kor indul, és a főbejárat előtti térre érkezik.

Kodály szép magyar meséje az álmok és a valóság birodalmáról minden korosztály számára élményt kínál. A nagyot mondó Háry zenében, táncban, prózában elmesélt, világra szóló történetei több száz közreműködővel és izgalmas képekben elevenednek meg a Margitsziget impozáns környezetében. Bizonyára mindenki ismeri a daljáték sztoriját, de azért elevenítsük fel néhány mondatban.

Történelmi mese, mely a Habsburg-birodalom idejében, a porosz?magyar határon lévő Nagyabonyban, a bécsi udvarban és Milánóban játszódik. A mesélő, a birodalmat szolgáló, a napóleoni háborúban jeleskedő, a nagyot mondó obsitos Háry János, aki csodálatos, humoros, kalandos történeteivel szórakoztatja hallgatóságát. A szereplők nem kisebb személyiségek, mint Mária Lujza osztrák császárlány, Ferenc császár, és Napóleon, kinek csapatát Háry maga győzi le térdre kényszerítve, s elsöprő győzelmet aratva felettük.

További számos kaland, hihetetlen történet elevenedik meg, csodálatosan szép, látványos és izgalmas képekben, prózában és énekben a Margitsziget nagyszínpadán. Végre egy szép magyar értékes mesés történet a színpadon, mely minden korosztály számára örömet és maradandó élményt kínál, melyben a nagy magyar lélek szárnyal az álmok és képzelet világában, találkozva néha a valósággal.

Kodály Zoltán: Háry János, daljáték négy kalandban, elő- és utójátékkal. A szövegét Paulini János és Harsányi Zsolt írta Garay János: Az obsitos című humoros elbeszélő költeménye nyomán. Vezényel: Kocsár Balázs és Csurgó Tamás. Az előadás rendezője Vidnyánszky Attila, címszerepben Haja Zsolt, a Magyar Állami Operaház szólistája látható.

Látványtervező: Alexander Belozub, koreográfus: Gemza Péter. A debreceni szimfonikusokat Kocsár Balázs vezényli, további főbb szerepekben Miske László, Kun Ágnes Anna, Gál Erika, Böjte Sándor, Garay Nagy Tamás és Bódi Marianna láthatók. További információ idekattintva olvasható. Győződjön meg Ön is az egyedülálló varázsról!

Szóljon hozzá!