ZETApress

hírportál

Templomi Requiem

Liszt Ferenc: Szent Szaniszló, Requiem ősbemutatójára tegnap este 8 órától került sor a Villányi úti Ciszterci Szent Imre templomban. A hangversenyen közreműködött Wiedemann Bernadett, Haja Zsolt, Kovács István, a Budapesti Stúdió Kórus, a Honvéd Férfikar és az Óbudai Danubia Zenekar, vezényelt Strausz Kálmán.

A Honvéd Férfikarnak a Fidelio Média gondozásában újonnan megjelent, világpremiernek számító Liszt: Szent Szaniszló, Requiem című lemezét Lengyelország budapesti nagykövetségén sajtótájékoztatón mutatta be Roman Kowalski rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Strausz Kálmán karmester, a Honvéd Férfikar művészeti vezetője, Arkadiusz Bernas, a Budapesti Lengyel Intézet igazgatója és Zsoldos Dávid, a Fidelio Média alapítója. Fotóink Lantai József felvételei.

A Strausz Kálmán vezette Honvéd Férfikar, a Budapesti Stúdió Kórus, az Óbudai Danubia Zenekar és Fidelio Média, Liszt Ferenc: Szent Szaniszló, Requiem duplalemezes album különleges kiadványával kíván tisztelegni a 200 éve született Maestro emléke előtt. A Fidelio Média kiadásában exkluzív kivitelben, 24 oldalas magyar?lengyel?angol nyelvű kísérőfüzettel és benne a teljes szövegkönyvvel kerül a lemezboltok polcaira.

A hangfelvételeket Bárány Gusztáv, Dorozsmai Gergely, Kurina Tamás, illetve Horváth Tamás és Alpár Tibor készítették, a kísérőfüzetben olvasható tanulmányokat Kaisinger Rita írta. A lemezbemutató koncert ? az előadók jelentékeny erőfeszítésének lelkes-szép példája ? kiemelkedik a bicentenárium eseményei közül és egyben a magyar EU-elnökség hivatalos programja.

A Fidelio Média a Szent Szaniszló megjelenésével közel egy időben, június elején indította el első online rádióját, a Liszt FM-et. A Fidelio.hu címoldaláról elérhető, bármely szabványos böngészővel, de akár okos-telefonnal is egyszerűen hallgatható csatorna ? ahogyan a neve is mutatja ? szintén a Liszt-évforduló jegyében fogant.

A Liszt FM 0-24 órás programjában zömmel (a műsoridő min. 50%-ában) Liszt-művek szerepelnek, a többi időben pedig Liszt életében fontos szerepet játszó szerzők művei hallhatóak ? a legkiválóbb előadók tolmácsolásában. A Szent Szaniszló oratórium felvétele a Liszt FM-en először június 24-én, pénteken este 6 órai kezdettel volt hallható, amelyet a rákövetkező hetekben még több ismétlés követ majd.

Az utolsó opuszok egyikeként számon tartott, befejezetlen Szent Szaniszló oratórium eddig a Liszt-kutatókon kívül szinte mindenki számára ismeretlen volt. Eddig mindössze egyetlen felvétel készült belőle az USA-ban, de az nem tartalmazta azt a három tételt ? köztük a két magával ragadó polonézt ?, amely csak zongoraletétben maradt fenn. Érthetetlen, hogy a Szent Szaniszló hogyan kerülhette el eddig az előadók figyelmét. Az idős Liszt utolsó zenei megnyilatkozásáról, egyben egy ízig-vérig romantikus, megkapóan személyes hangú műről van szó, amely töredékességében is lenyűgözően grandiózus (több mint 90 perc).

Ami Mozartnál a Requiem, az Lisztnél a Szent Szaniszló. Nem véletlen, hogy a dupla lemezes albumon az oratórium mellett Liszt Requiemje kapott helyett. Ha elkészülhetett volna a teljes opusz, valószínűleg a Liszt-életmű egyik legfontosabb darabjaként tekintenénk rá már évtizedek óta.

A Szent Szaniszló oratórium Liszt Ferenc és a romantikus zene talán leglengyelesebb műve, amelynek egyik interlúdiuma nem más, mint a Jeszcze Polska nie zgineła, Lengyelország jelenlegi nemzeti himnusza. A zeneszerző a lengyel témájú szövegkönyv megzenésítésével hódol az életében meghatározó szerepet betöltő Carolyne von Sayn-Wittgenstein hercegné lengyel származásának.

Szóljon hozzá!