ZETApress

hírportál

Budapesti Őszi Fesztivál 2008

Ha a tizenhetes szám két jegyét összeadom, akkor az éppen nyolc. Viszont ha a nyolchoz hozzáadok kilencet, az meg újra tizenhét. Milyen érdekes! És éppen így van ez a Budapesti Őszi Fesztivállal is. Idén épp a tizenhetedik alkalommal rendezzük meg október 10-től 19-ig, és minden bizonnyal ugyanilyen érdekes lesz ? mondta el Kovalik Balázs művészeti vezető a délelőtti, Toldi mozibeli sajtótájékoztatón.

Bár Magyarországon még mindig nem érzik úgy a jól menő cégek és magánemberek, hogy a kortárs művészetet agyon kellene szponzorálni, azért idén is akadtak támogatóink, akik Budapest, mit Budapest: az ország ? mit az ország: az egész térség, a földgolyó, az egész világ majdnem legizgalmasabb kortárs összművészeti fesztiválja mellé álltak, hogy az ősz beálltával ne kelljen kulturálisan vacognunk. A BÖF filmje itt megtekinthető.

Hát szerettük volna minderre felhívni a figyelmet. És természetesen azokra a fantasztikus művészekre és izgalmas előadásokra, amelyek az idei fesztivált teszik színessé. Mert ezek a munkák és alkotók, nem ismerve a mellébeszélést és színezgetést, oly radikálisan beszélnek a világ dolgairól, mint amennyire fekete és fehér a BŐF 2008. A további információk itt olvashatók.

Nitsch 70 ? Hermann Nitsch Budapesten

Október 11-én kiállítás és performansz köszönti Hermann Nitschet, az orgia misztérium színház 70 éves kreátorát. A budapesti Nitsch-ünnep másnap délelőtt 11-kor közös reggelivel és beszélgetéssel folytatódik a BÖF keretében, az Arany János utcai Kheiron étteremben.

Jóllehet az érzékek intenzív megszólítására épülő művészetét sokáig támadták, ma Nitsch a kortárs osztrák képzőművészet egyik leghíresebb képviselője. Ő az első élő osztrák művész, akinek önálló múzeumot szenteltek, ráadásul egyszerre kettőt is: 2006-ban lakóhelye, az akciói színhelyéül is szolgáló prinzendorfi kastély közelében, idén szeptemberben pedig Nápolyban.

Az utóbbi néhány évben megkapott minden létező elismerést: Bécs város díszpolgárává választották, Osztrák Állami nagydíjjal tüntették ki, és az osztrák színjátszás legpatinásabb fellegvárában, a Burgtheaterban rendezhetett nyolcórás performanszt. Nitsch Budapestről Kolozsvárra megy tovább, ahol az ottani képzőművészeti egyetem díszdoktorává avatják.

Szóljon hozzá!