ZETApress

hírportál

Táncház a Szigeten

Táncba borult ma a Margitsziget! Nemcsak virágba, hanem táncba is borult a Budapesti Nyári Fesztivál keretében! Táncos Szigetté vált szigetünk! Egész napos rendezvény várta a családokat: délelőtt Táncos Séta, napközben nemzetiségek táncai és táncház, este Duna Karnevál Gála a Szabadtéri Színpadon.

Ma kerül megrendezésre a Táncos Sziget elnevezésű egész napos rendezvénysorozat a Margitszigeten. A program délelőtt 11 órakor indult a Margit hídi bejárótól. A nemzeti népviseletbe öltözött táncosok zenés menetével bejárhatták a Margitsziget legszebb helyeit a Centenáriumi emlékműtől a Rózsakerten át a Víztoronyig. Lantai József is velük tartott.

Nem sorolom tovább, bizonyára ismerik a Sziget szépségeit és nevezetes pontjait. A menet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadhoz érkezett meg, ahol a színház kerengőjében és a színház előtti téren déltől nemzetiségi táncbemutatók, tánczene, játszóház és táncház várta a közönséget. A Táncos Sziget igazi meglepetése az amerikai és kínai táncosok bemutatkozása volt. Megismerhettük és kipróbálhattuk az amerikai sztepp táncot és a western swinget!

A Szabadtéri Színpad főbejáratánál, a nagy platánfánál az I love Margitsziget ? Az udvari bolond és mókái program a gyerekeket várta. Az interaktív meseszínpadon hazai és külföldi népmeséket hallhattak a színművészektől. A nézők segítségével életre keltek a mesehősök zenével, tánccal, pantomimmel.

Déltől a Szabadtéri Színpad kerengőjében és a színház előtti téren számos programot tekinthettünk meg. Este 8 órától rendezik meg a Duna Karnevál Gálát, amelyen 6 nemzetiség 200 fellépője mutatkozik be táncaival. A Világkarnevál című első részben az Utah állambeli Provóból érkező amerikai tánccsoport, az 1956-ban alakult Brigham Young Egyetem Táncegyüttese és a Kína dél-keleti részéből érkező Xiao Bailu Táncegyüttes lép fel.

Az est második felében a Duna Tánc Karaván elnevezésű összeállítást láthatják, amely az EU elnökség tiszteletére készül A tánc nyelvén a Feketeerdőtől a Fekete tengerig alcímmel. Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, a Tököli Délszláv Táncegyüttes, a Jantra Bolgár Néptáncegyüttes és a Német Hagyományőrző Táncegyüttes. A műsort Mihályi Gábor és Juhász Zsolt koreográfusok szerkesztik, az est rendezője Mucsi János koreográfus. Mindhárman Harangozó-díjasok! A rendezvény a Duna Művészeti Társaság és a Szabad Tér Színház közös produkciója. További információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!