ZETApress

hírportál

Adj hangot a Zene Világnapján!

Zenélj október elsején bárhol, ahol kedved tartja és nyerj világhírt! Országos spontán örömzenélésre buzdítanak mindenkit október 1-jén, a Zene Világnapján. Hangszerrel vagy énekelve, síppal, dobbal vagy nádi hegedűvel, profik vagy műkedvelő amatőrök jelentkezhetnek, akik szívesen adnak egy ad-hoc koncertet 10-15 percben egy szokatlan, általuk kiválasztott helyen: az utcán, egy boltban, egy vendéglátóhelyen vagy épp a munkahelyükön.

A bátor zenészek értékes nyereményeket nyerhetnek. Jelentkezés és részletek a Világnap honlapján. Október elsején ismert zenészek is feltűnnek majd Budapest egy-egy váratlan pontján, hogy a Zene Világnapjának üzenetét hirdessék. Mert a zene mindenkié. Adjuk is oda nekik!

A Zene Világnapját Yehudi Menuhin hegedűművész alapította 1975-ben ezzel az üzenettel: Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.

A Hungarofest, a Klassz Zenei Iroda és a Raygun Reklámügynökség október elsején tettre sarkallja mindazokat, akik valamilyen módon zenét tudnak csiholni hangszerrel vagy épp a saját hangjukkal. Szóló zenészek, amatőr és profi zenekarok, kórusok jelentkezhetnek. A neves zenész felszólítását szó szerint veszik a szervezők, akik értékes nyereményeket ajánlanak fel azoknak, akik bármilyen ? nemcsak komolyzenei – nyilvános zenei produkciót visznek véghez a Világnapon. A lényeg az, hogy a lehető legszokatlanabb helyen történjen mindez, és minél többen lássák!

Forgalmas utcán, vendéglátóhelyen, közintézményben, vagy munkahelyen. Az előadást fotóval vagy videóval kell dokumentálni és feltölteni a Világnap honlapjára. Az előadásnak minimum ötpercesnek kell lennie, és a dokumentációnak bizonyítani kell azt is, hogy mennyi ember látta. A legötletesebb, legérdekesebb előadásokat nyereményekkel díjazza a zsűri: zenelejátszók, stúdióidő, hangszerek, belépőjegyek, kották és CD-k nyerhetőek, továbbá sajtómegjelenés, nagy kiadók és koncertszervezők általi észrevétel és világhír is szerepel a nyeremények közt.

Szóljon hozzá!