ZETApress

hírportál

Gyalogos utcák napjai

Az Európai Mobilitási Hét egyik újdonsága, hogy rátaláltak a fiatal képző- és iparművészek a sétáló utcákra és létrejött az Art Corso utcatárlat, alkotóműhellyé vált a Belváros főutcája. Kirakatszínházzal kezdődött a Zrínyi utcában a Független Színházak Éjszakája. A részletes program itt olvasható.

A délelőtti Montmarte cafébeli sajtótájékoztatón Rogán Antal V. kerületi polgármester elmondta, hogy a Belvárosban a Váci és a Zrínyi utca után már csak a Sas utca válik gyalogos utcává, több hasonlót nem terveznek. Itt olyan díszburkolatot építenek, mellyel a járda és az úttest azonos szintbe kerül, így a mozgáskorlátozottak könnyebben tudnak átkelni az úttesten.

Mi lesz a vakokkal és gyengén látókkal? ? kérdeztem a polgármestert ?, hiszen ők csak a járdaszegély megérintéséből tudnak tájékozódni. Nem fognak-e ezután az autók elé lépni, mert szegély híján azt hiszik, hogy még mindig a járdán vannak?

Rogán Antal elmondta, hogy már Londonban is foglalkoznak a problémával, s olyan műtárgyakat építenek a járdákba, melyek a vakok tájékozódását segítik. Uniós követelmény a fogyatékkal élők segítése, ezért ezt nekünk is meg kell tennünk. Csak olyan útszakaszon lehet azonos szintben az úttest és a járda, ahol kellő forgalomcsillapítás és sebességcsökkentés van, s az autósoknak is meg kell szokniuk, hogy itt fokozottabban ügyeljenek a gyalogosokra!

Kirschner Péter, a kulturális főpolgármester-helyettesi iroda munkatársa elmondta még, hogy a kiépítésre kerülő Új Főutca túllép a Belvároson, s a ferencvárosi Ráday utcában folytatódik majd. Ott már régóta Kultucca van tavasztól őszig. Mint Magács László színházigazgatótól megtudtuk, főváros szerte éjszakába nyúló programsorozat vette ma kezdetét a Merlin Színház és a Befogadó Színházak Társulata (BESZT) szervezésében.

Szóljon hozzá!