ZETApress

hírportál

Hangfestők a Roma Caféban

Bartók Eszter és a Hangfestők koncertjén kitárul a világ ma este 8 órakor a Millenáris parki Roma Caféban. A mobilitás és a tolerancia jegyében zárja májusi programjait az Európa Pont ? tudta meg Lantai József minapi sajtótájékoztatójukon.

Szabadon élni, utazni, dolgozni vagy tanulni külföldön. Ez az Európai Unió szabadságelvei közül talán a legfontosabb. Számos ösztöndíj, csere- és önkéntes program teszi lehetővé azt, hogy külföldön tölthessünk pár hónapot, amely meghatározó lehet karrierünk szempontjából. Sinha Róbert, a Hangfestők triójának tagja jól tudja ezt: az Európa Pontban pénteken fellépő zenekar gitárművésze sokat köszönhet a hágai zeneakadémián elsajátított tudásnak és az inspiráló multikulturális közegnek, amely körülvette őt Hollandiában.

A Bartók Eszter énekesnő, illetve Sinha Róbert és Vidák Róbert gitárművészek alkotta Hangfestők trió zenéjére talán a határtalanság a legmegfelelőbb jelző. A magyar népzenei alapot többek között spanyol flamencoval és roma zenei hagyományokkal ötvöző együttes lesz az Európa Pont vendége május 27-én, hogy zenéjükkel felhívják a figyelmet a mobilitás és a tolerancia fontosságára. A külföldön eltöltött idő alatt nem pusztán szakmailag tanulhatunk sokat, hanem emberileg is, hiszen toleránsabbá válhatunk más kultúrákkal szemben. Jól tudja ezt Sinha Róbert is, aki öt évig élt Hágában, ahol a Holland Királyi Zeneakadémián szerzett klasszikus gitárművész diplomát.

A hágai zeneakadémia hallgatóinak több mint fele külföldi volt, a világ minden tájáról érkeztek diákok. Rám nagyon inspirálóan hatott ez a multikulturális közeg. Hollandiában a lehető legkorszerűbb tudást szereztem meg, és ez olyan önbizalmat adott, hogy nincs színpad, amitől megijednék. A kinti zeneakadémiának köszönhetem azt is, hogy zenészként folyamatosan van munkám! ? árulta el Róbert, aki csak bátorítani tudja a mai fiatalokat arra, hogy külföldön tanuljanak.

Nyitott világban élünk, szabadon áramlik az információ, szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy érdemes külföldön tanulni és dolgozni néhány évet. Az ösztöndíj-lehetőségek mellett ehhez alapvető fontosságú a nyelvtudás, úgyhogy a nyelvtanulásra fektetnék még nagyobb hangsúlyt már az általános iskolától. Viszont én azt is fontosnak tartom, hogy a tehetséges emberek ne menjenek el végleg Magyarországról, néhány év külföldi tanulás és/vagy munka után térjenek haza. Lehet, hogy kicsit különösen hangzik, de én hiszek abban, hogy nem véletlenül születtünk ebbe a szép országba ? mondta el az apai ágon indiai, anyai ágon pedig magyar származású zenész.

A gondolkodásmódom alapvetően európai. Én elsősorban magyarnak tartom magam, de India is nagyon fontos a számomra, Magyarország után lelki értelemben véve a második hazám. Szóval bennem békésen megfér egymás mellett a magyar, az európai és az indiai identitás ? tette hozzá a gitárművész. További információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!