ZETApress

hírportál

István, a király a Bazilikánál

Nem mindennapi élményben volt részünk a minap a belvárosi Szent István téren. Az önkormányzat szervezésében láthattuk a Társulat előadásában az István, a király című rockoperát. A keverőpultnál maga a zenei rendező, Szörényi Szabolcs állt. Öccse, Levente, az opera szerzője dalban kérdezte: Mondd, Te kit választanál? Bródy János, a szöveg írója most nem lépett a közönség elé.

A kétórás előadásra minden V. kerületi lakos névre szóló meghívót kapott Rogán Antal polgármestertől. Egy részük álló-, másuk ülőhelyre szólt. Igaz, a tribünök túlságosan hátul voltak a bazilika előtti színpadtól, így az elől álló nézők sokkal többet láttak. Az óriáskivetítőkön a Hír TV kameráinak képén követhettük az előadást. A tér egyik oldalán számtalan mobilvécé sorakozott, s a rendezők ásványvizet is osztogattak a szomjazóknak.

Az arénabeli jubileumi előadást augusztus 20-án este már láttam az m1-en. Akkor hiába vártam a darab végéről a lapokban megírt állítólagos történelemhamisítást, István és Koppány kézfogását. Ez természetesen elmaradt, Koppányt ugyanúgy felnégyelték, mint a 25 évvel ezelőtti, királydombi előadáson. A mostani előadáson is így történt, de kézfogás is volt. Ezt érthette félre a múltkori színikritikus.

Ahhoz, hogy mi történt valójában, a darab elejére kell visszamenni, mert ez más volt, mint 25 évvel ezelőtt. Mai fiatalok járnak a történelmi romok között, s elhatározzák, hogy eljátsszák a történetet. (Hasonlóképp kezdődik és végződik a Fővárosi Nagycirkuszban májustól játszódó Aida is.) Előkerülnek a díszletek is, s ők megküzdenek ezekért. Ezzel a résszel Szikora János rendező arra utal, hogy a társulat tagjai is megküzdöttek a szerepért a tévében, az elmúlt egy esztendőben. S most menjünk vissza a darab végére.

István megkoronázása, majd a Himnusz elhangzása után újabb dallamok csendülnek fel, s hirtelen visszaérünk a mába. A főszereplők két kivétellel levetik jelmezüket, s újra farmeros fiatalokká válnak ugyanúgy, mint teszik az Aidában is. Csak István térdel tovább, gondolataiba merülve. Bántja őt Koppány megölése és felnégyelése, nehezen tér napirendre a dolgok felett.

Ekkor sétál hozzá a háttérből az ugyancsak jelmezes Koppány. Megbocsátón kézét nyújtja, felemeli, s ezzel feloldozza a bűn terhe alól. István is feláll, s a két főszereplő ? Feke Pál és Vadkerti Imre ? együtt hajol meg a közönség előtt. Ezt történelem hamisításként értelmezni rosszindulatú melléfogás! Ezután a többi szereplő is előrejön, s a jól megkoreografált tapsrend szerint a műsorközlő bemutatja a szereplőket. Kár, hogy az augusztus 20-i tévéadásból ez a befejezés kimaradt! Eloszlathatta volna azokat a félreértéseket, melyekkel az új rendezői felfogást kritizálták, s támadják azóta is.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Király a focipályán | ZETApress
  2. István és a rendszerváltás | ZETApress

Szóljon hozzá!