ZETApress

hírportál

Király a focipályán

Szörényi Levente-Bródy János: István, a király című rockoperája kerül színre ma és holnap este fél 9-kor az Üllői úti Albert-stadionban, a FerencvárosiFesztivál zárásaként. A mű Boldizsár Miklós: Ezredforduló című drámája alapján készült.

A darabról tudni kell, hogy 1983-ban volt az ősbemutatója, a városligeti királydombon. Sok mindenben áttörést jelentett a rockopera, vegyük például a szereposztást. Az István, a király a hagyományos színházi gyakorlat, a kemény rock zenével és a pop műfajjal való szembenállását törte meg, hiszen Pelsőczy László, Bereg Kati, Sára Bernadett, Hűvösvölgyi Ildikó, Balázs Péter, Balázsovits Lajos színészek mellett az akkori rockerek: Varga Miklós, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Deák ?Bill? Gyula kaptak főszerepet.

A szerzők ? Szörényi Levente és Bródy János ? zenei múltja is a popzenében gyökerezik. Az István, a király zenei stílusa, amelyben a populáris zene, a népzenével, valamint az egyházi gregorián zenével ötvöződik, az első ilyen volt a hazai zenés színjátszás történetében. Az ősbemutatót követően 1984-ben a Szegedi Szabadtéri Játékok alkalmával került színpadra a darab, ez után pedig 1986-tól játszották újra az azóta több száz előadást megért darabot.

A rockopera 15. évfordulója alkalmából Olasz Ferenc rendezésében készült egy (a mű 15 évét felölelő, archív anyagokkal színesített) új, művészi felvételekkel gazdagított film, melyet az MTV 1998. december 26-án, István vértanú napján tűzött műsorára. 2000-ben, az ősbemutató óta eltelt több mint 15 év szükségessé tette, hogy egy újabb generáció lépjen az addig játszó színészek helyére, így a Nemzeti Színház művészei vették át a szerepeket, s játsszák továbbra is töretlen sikerrel a darabot. 2003. július 5-én este, a csíksomlyói búcsú színhelyén közel félmillió néző előtt felcsendültek az ismert dallamok. A Magyar Televízió jóvoltából további százezrek, sőt milliók nézhették végig az erdélyi magyarság ünnepét.

A Társulat

2007. március elsején, a Zikkurat Színpadi Ügynökség ötlete alapján indult el A Társulat című televíziós show-műsor, melynek során kiválasztásra kerültek az István, a király 25. éves jubileuma alkalmából megrendezett előadás szereplői. A Magyar Televízió m1 csatornáján nagy sikerrel futott sorozatban a résztvevők több, mint 30 adáson keresztül mérhették össze tehetségüket, s egyúttal a szerepek elnyeréséért is folyt a küzdelem. A 12 élőben sugárzott döntő adásokra 24 jelentkező maradt versenyben, belőlük kerültek ki A Társulat tagjai, a 4 női és 4 férfi főszereplő, illetve a további szereplők.

A Társulat által színpadra vitt István, a király 2008. június 17-én került közönség elé, Szikora János rendezésében a Papp László Sportarénában. A premier óta több mint 50 előadásban, közel 400 ezren látták Magyarországon és a határainkon túl a szabadtéren és a kőszínházban egyaránt nagysikerű előadást. Az ebből készült filmet a Magyar Televízió m1 és m2 csatornája sugározta. A Ferencvárosi Fesztiválon ma-holnap látható darab főbb szereplői: Feke Pál, Simon Boglárka, Vadkerti Imre, Éder Enikő, Herczeg Flóra, Tóth Attila, Fejes Szandra, Varga Lajos.

1 hozzászólás

  1. Ahhoz képest, hogy az 1983-as sikert aratott István a király az odáig jó volt, de kiemelném azt, hogy az ’56-os eseményekre alapozzva hogy mint a 2013-as ősbemutatóval, hogy azt háboritja fel, hogy a háromszínű trikolórt mutogatva kell ezt hírbe hozni. Emiatt voltak felháborodva hogy képessek azt hogy meggyalázni Kádár János és nagy imrét is azért, mert hogy István Kádár János Koppány Nagy Imre. Térjünk előre, mert hogy manapság hogy Limuzint és Trabantot belerakni, sőt a maffia szerepet is leginkább felháborítja a népességet, hogy pisztolyt és vaktöltényt is alkalmaznak, de voltak előzményei is.