ZETApress

hírportál

Laárma a Symbolban

Az idei Ünnepi Könyvhéten a Kossuth Kiadó jelenteti meg új abszurdjait Laárma a köbön címmel, amely a színpadon megkedvelt versek, prózák és dalszövegek gyűjteménye ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Symbolban.

Sajnos a könyvet író Laár András váratlanul megbetegedett, így az Integrál Akadémia zenés műsora elmaradt. Brigitte Fatima Wingelmayr viszont megérkezett, s Gáti Bence igazgatóval együtt tájékoztatott a főiskola munkájáról.

Magyarországon is egyre nagyobb érdeklődés övezi a nemzetközi hírű lelki-szellemi tanító, Brigitte Fatima Wingelmayr munkásságát. Az Integrál Akadémia vendégtanára bemutatja az általa kidolgozott, távoli kultúrák ihlette módszert: hogyan lehet zenével, mozgással elérni a belső csendet, harmóniát, amire a mai embernek most nagyobb szüksége van, mint bármikor.

Brigitte Fatima Wingelmayr, Ausztriában élő, nemzetközi hírű lelki tanító és terapeuta volt, aki közvetlenségével, remek előadói vénájával lebilincselte hallgatóságát. Beszélt az indián sámán kultúráról, amelyet az utóbbi időkben közelebbről is megismert, és azokról az egyszerű bölcsességekről, amelyekre a természetközeli népek őt megtanították.

Hangsúlyozta mindnyájunk a felelősségét a Föld, a környezetünk iránt. Különösen megszívlelendő volt azt hallani, milyen teremtő ereje van gondolatainknak, kimondott szavainknak. ? Sajnos, nagyon sokan előbb beszélnek, s csak aztán gondolkodnak. Amikor hagyják kiáradni magukból mondanivalójukat, nem is gondolnak arra, hogy a feltörő szóáradat esetleg háborúságot okoz. Arra meg végképp nem, hogy ugyanazt a tartalmat máshogyan kommunikálva háború helyett békességet teremthetnek a szavai ? mondta Brigitte, aki végezetül egy igen egyszerű, de sokaknak nehezen kimondható kijelentéssel búcsúzott. Bárki kipróbálhatja bármely embertársával. Kezét a szívére téve alázatosan meghajlik feléje, és ezt mondja: ? Tisztelem magam, és tisztellek téged!

Laár András a Kft. zenekar énekes?gitáros?zeneszerző?szövegírójaként vált ismertté a ?80-as évek elején. Az 1986-ban alakult L ?art pour l ?art Társulat alapítójaként, a magyar abszurd humor egyik éllovasa. A ?90-es években a híres Besenyő család, Besenyő Pista bácsija szerepében országos népszerűségre tett szert. Az általa megformált figurák: Tompika, a Költő, Kemenesfalvi bácsi, szintén mind a mai napig vidámságot hoznak a Társulat előadásait látogató közönség életébe.

A 2000-es évek elején, addig összegyűjtött abszurd humoros és komolyabb írásaiból Laár pour l?art címmel kötetet jelentetett meg. Írói munkásságát ezen kívül, még három könyv fémjelzi, a Csőevő Duhajka meséi, az apjával és nagyapjával közösen írt Nem múlok el soha, és a 108 finomenális vegetáriánus recept című szakácskönyv.

Gánti Bence, az Integrál Akadémia alapítóigazgatója, klinikai szakpszichológus az intézmény munkájáról beszélt. A három éves felnőttképzés során az iskola igénye az, hogy a hallgatók ne csak olvassanak, és elméletben szerezzenek tudást, hanem önfejlesztő terápiás munkában is részt kell venniük, és így a képzés végére pozitív irányban jelentősen megváltozott személyiségű emberek hagyják el az intézményt. Azt, hogy ez a változás valóban bekövetkezik, újságírók kérdésére jelenlévő hallgatók is megerősítették. További személyes tapasztalatot szerezhet bárki június 4-én, az Integrál Akadémia ingyenes nyílt napján, amely a XI. Ménesi út 5-ben, a Corvinus Egyetem épületében lesz.

Szóljon hozzá!