ZETApress

hírportál

Esztergomi Liszt Hét

Nagysikerű, teltházas koncerttel nyitott az idén először megrendezésre kerülő Esztergomi Liszt Hét. Az augusztus 24-e és 30-a között megrendezésre kerülő komolyzenei koncertsorozaton olyan sztárfellépőkkel találkozhatunk az Esztergomi Bazilika és a Szent Adalbert Központ termeiben, mint Nicholas Clapton, Paul Merrick, vagy a világhírű magyar zongoraművész, Bogányi Gergely.

A tegnap esti nyitóhangversenyen az Esztergomi mise vatikáni változatának első magyarországi bemutatóját hallgathatta meg a közönség. A mű bemutatójának előzményéhez tartozik, hogy 2007 októberében a magyar származású zeneszerző, zongora és orgonaművész Ács József elsőként adta ki a világon a Vatikán könyvtárában 1859-óta őrzött művet. A Missa Solennis, népszerűbb nevén az Esztergomi mise díszkötésű partitúráit a megnyitó ünnepélyen Ács József személyesen adta át a Liszt életmű népszerűsítésében szintén nagy szerepet vállaló művészeknek, többek között Tardy Lászlónak, a Mátyás templom karnagyának, Baróti István organaművésznek, Eckhardt Máriának a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutató Központ igazgatójának, dr. Batta Andrásnak, a Liszt Ferenc Zeneakadémia rektorának, és Paul Merrick zenetörténésznek.

A fő szervezőiroda, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht. KLASSZ Zenei Irodájának vezetője, Erdődy Orsolya hangsúlyozta a rendezvény kapcsán, hogy az Esztergomi Liszt Hét megvalósulásával nem csupán a komolyzenei fesztiválok sora bővül, hanem a 2009-es Haydn Év mellett már most elkezdődnek a 2011-es Liszt Év előkészületei is. Az első Liszt Hét szervezői a város vezetésével egyetértésben szeretnék Esztergomot Liszt egyházzenéjének központjává fejleszteni, hogy a 2011-es Liszt évadban felcsendülhessenek a zeneszerző összes e műfajban komponált művei.

A Liszt Hét további napjain hallhatjuk még többek között a mindig teltházas Bogányi Gergely zongorahangversenyét Liszt Chopin és Schumann műveiből, Baróti István orgonahangversenyét Liszt Messiaen és Kodály műveiből, valamint Paul Merrick, Eckhardt Mária, Watzatka Ágnes és Enyedi Pál tudományos előadásait a Liszt-életműről. Igazi zenei csemegének számít Ashraf Fouad egyiptomi zeneszerző ősbemutatója, ahol a művész Assisi Szent Ferenc imája című szerzeménye Nicholas Clapton kontratenor tolmácsolásában hangzik majd el. A zárónapon Tardy László vezényletében ismét az Esztergomi mise, ezúttal az eredeti, nagyzenekari verziója csendül fel az Esztergomi Bazilika gyöngyőrű akusztikájában.

Szóljon hozzá!