ZETApress

hírportál

A legenda újraéled

Amit mindenkinek látni kell: a Miss Saigon Sopronban! Különleges, Puccini idézetekkel teli muzsika, sztárszereposztás, lenyűgöző látvány, több száz közreműködő, helikopterinvázió ? ez a Miss Saigon. ? A musical, amely már legenda ? hangzott a Newsweek kritikája alig néhány héttel a Miss Saigon 1989-es premierje után.

S valóban, nem tévedtek, Claude-Michel Schönberg musicalje több tízezerszer ment szerte a világon. ? Musicalek jönnek és mennek, de ez a darab maradandó ? közölte le a Sunday Times, s az újságírónak igaza lett: a Miss Saigon a tíz leghosszabb ideje játszott zenés előadás között van – tudta meg Lantai József a minapi sajtótájékoztatón, a Robinson Étteremben.

Magyarországon is a műfaj történetének egyik legfontosabb állomása az 1994-es szegedi szabadtéri, majd operettszínházi bemutató ? Kerényi Miklós Gábor ? KERO? rendezésében, a musicalnek itthon is kultusza alakult ki, nem véletlen tehát, hogy a Budapesti Operettszínház és az MKB Musical Aréna koprodukcióban most szabadtéren kelti új életre a legendát 2011 nyarán Sopronban, 3 előadás alkalmával. KERO? nagy örömmel kezdett foglalkozni újra a musicallel, hiszen pályájának egyik legfontosabb állomása az 1994-es premier.

A Miss Saigon Giacomo Puccini: Madama Butterfly ? Pillangóasszony című operája alapján készült. Azon rockoperák-musicalek közé tartozik, melyek a lenyűgöző látvány, a különleges, Puccini-idézetekkel teli muzsika, s a remek hangzás mellett igazi zenedrámák. A történet számunkra, akik az Amerika-imádat, s a szocializmus gazdasági problémáinak nyomasztó terhe alatt éltünk, különösen átélhető. A mű katartikus élményt kínál szinte minden nézőnek, szól a gyarmatosításról, a kommunizmus kísértetéről, a különböző kultúrák-népcsoportok közötti különbségekről, s bár társadalmi feszültségekkel teli, mégis főképp a szerelem mindent legyőző erejéről mesél. Sopronban, a Páneurópai piknik, a vasfüggöny lebontásának történelmi helyszínén különös aktualitást nyer ez a produkció. A Miss Saigon jelképe a talmi csillogásnak, az érvényesülési vágyaknak, a kiszolgáltatott szerelmeknek, a rideg valóságnak. A Miss Saigon mégis reménysugár, példa arra, hogy a legnehezebb helyzetekben is meg kell próbálni felelősséggel élni egymás iránt. Nagy örömömre szolgál, hogy ezt a legendás musicalt a hatalmas soproni szabadtéri színpadon, élő zenekarral, több száz közreműködővel, helikopterrel és sztárszereplőkkel most újra bemutathatjuk ? mondta el a műről KERO?.

A soproni produkció különlegessége egyébként az is, hogy a rendező ismét együtt dolgozhat azon alkotótársaival, akikkel az emlékezetes 1994-es előadást létrehozták. A díszlet ezúttal is Kentaur, a jelmez Horváth Kata munkája, míg a koreográfus 2011-ben is Bakó Gábor, a karmester pedig Makláry László. A 17 esztendővel ezelőtti produkció alkalmával a jogtulajdonos, Cameron Mackintosh úgy mutatta be egy televíziós interjúban a Budapesti Operettszínház jelenlegi főigazgatóját, mint az alkotót, aki a legjobb Miss Saigont rendezte.

Az már hónapok óta köztudott, hogy a soproni Miss Saigonban lép először egy színpadra, egy produkcióban két musicalsztárunk: Christ, az amerikai katonát Dolhai Attila, míg jó barátját, Johnt, Feke Pál alakítja. Schönberg művének további szerepeire a Budapesti Operettszínház többfordulós, nyílt meghallgatást szervezett, melyre százak jelentkeztek. Közülük Sopronban, augusztus 19-én, 20-án és 21-én este a Professzor szerepében Szabó P. Szilvesztert és Mészáros Árpád Zsoltot, Kimként Vágó Zsuzsit, Ellenként Bordás Barbarát/Vágó Bernadettet, Thuy-ként Kerényi Miklós Mátét láthatja a közönség Gigiként pedig ismét színpadra lép Csengeri Ottília, aki már a magyarországi premieren is ezt a karaktert alakította.

A Budapesti Operettszínház Musical Együttese, Balettkara, Ösztöndíjasai, valamint a Pesti Broadway Stúdió növendékei mellett több száz fős statisztéria gazdagítja a látványt, akiket a napokban választ ki a kreatív csapata Rogács László játékmester vezetésével. A gigantikus vállalkozás lesz egyébként a Soproni Piknik fő attrakciója, olyan látványvilággal, amilyet egyetlen nyugat-európai szabadtéri színpad közönsége sem csodálhatott meg korábban! A fővédnökséget egyébként a megyei jogú város polgármestere, Fodor Tamás vállalta. Az alkalomra a Városi Stadion is átalakul, hiszen itt nem tartottak még ilyen nagyszabású színházi előadást ? most esténként több mint 5500 fő ülhet a nézőtérre!

Sopronból tehát ezen a nyáron musicalfellegvár lesz, Nyugat-Magyarország kulturális központja. Ahogy Török Zoltán, az MKB Musical Aréna vezetője elmondta, elsősorban ebből a régióból várják a nézőket, de hazánk más részeiről, sőt, Ausztriából és Szlovákiából is számítanak érdeklődőkre, illetve szeptembertől a fővárosi közönség is megtekintheti a Miss Saigont a Budapesti Operettszínházban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Helikopter Sopronban | ZETApress

Szóljon hozzá!