ZETApress

hírportál

A Circo Medrano Budapesten

Már alig négy hetünk van, hogy megnézhessük a Medrano Cirkusz műsorát a Városligetben. A Fővárosi Nagycirkuszban szerdától szombatig délután három és öt órakor, míg vasárnap délelőtt tízkor és délután háromkor kezdődnek az előadások. Hétfőn és kedden cirkuszunk hagyományai szerint most sem lépnek fel az artisták. Április 7-től százezernél is többen tapsoltak a produkción, így a nézőszám augusztus 27-ig bőven meghaladhatja a kétszázezret.

Panem et circenses! ? kenyeret és cirkuszi játékokat! ?, mondták kétezer évvel ezelőtt az ókori Rómában a cirkuszuk őshazájában. Olaszországban a cirkuszok szeretete a mai napig is megmaradt, hiszen csaknem kétszáz utazócirkusz járja manapság is Itália városait. A sok-sok színvonalas cirkusz között is az egyik legismertebb, legnépszerűbb, legmagasabb színvonalú, a Casartelli család ötödik generációja által vezetett, 1873-ban alapított Medrano Cirkusz, mely a Mediterrán Rádiótól kölcsönözte nevét. Nem először járnak Magyarországon, hiszen sok-sok évvel ezelőtt, egy alkalommal már jártak hazánkban, tudtuk meg a Fővárosi Nagycirkusz sajtóosztályától.

Szokásuknak megfelelően, ezúttal is egy hagyományos, úgynevezett klasszikus műsort hoztak a Fővárosi Nagycirkuszba, sok-sok állattal, a megszokottnál is több bohóccal, humorral, akrobatákkal, és mindez meg van fűszerezve a modern látványcirkusz egy ragyogó gyöngyszemével, az Aladdin képpel!

A rendkívül látványos gyönyörű mazsoretteket is felvonultató parádé után a műsor minden cirkuszok leghagyományosabb produkciójával, az iskolalovaglással kezdődik, melyet a Casartelli család mutat be, majd 15 gyönyörű arab telivér szabadidomításával folytatódik és egy gyönyörű pas de deux-vel.

Egy rövid bohóctréfa után a Bukovinából érkezett, skót szoknyás Hanky-panky fivérek mutatnak be egy humoros és akrobatikus ugrókötél számot, majd továbbra is a vidámságé a porond, mert ismét a bohócok következnek.

Nem hiányozhat a cirkuszokból a zsonglőr sem. Mr. Lorenz nagyon ügyes és csinos zsonglőr lányokkal ?díszített? mutatványa igazán gyönyörködtető. Őket Nereusz Éva, a porond csillaga díjjal kitüntetett fiatal és nagyon csinos kézegyensúlyozó követi, aki rendkívül harmonikus mozgású és a zenével teljes összhangban mutatja be lenyűgöző tudását.

Az újabb bohóctréfa után a titokzatos Kelet varázslatos világában az Ezeregy éjszaka meséinek hangulatát idéző képben találjuk magunkat. Talán a bagdadi piactéren vagyunk, ahol tűznyelők és akrobaták, keleti táncosnők és mindenféle mutatványosok jelenítik meg azt, hogy milyen is lehet egy élettel teli piactér a mese világában. Közben egzotikus állatok, tevék, lámák, zebuk és zsiráfok teszik még hangulatosabbá a látványt.

Medrano Cirkusz Budapesten két felvonásban

A szünet után szintén egy kihagyhatatlan műfaj, a nagymacskák következnek. Gyönyörű bengáli tigrisek játszi könnyedséggel ugranak tűzkarikát és úgy járnak két lábon, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Az utóbbi években nagyon divatos, úgynevezett függönyszám következik ezután. Az öt lány szinte követhetetlen módon, tekeri, forgatja, magát a kupolából leeresztett függönyökön.

A hatodik Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon már megismerhettük Kevin Huesca hasbeszélőt, ? a legjobb külföldi előadónak járó különdíjat kapta meg ? aki a közönség néhány tagját is bevonva dolgozza meg és teszi próbára a nézők rekeszizmának tűrőképességét. Őt a Trió Laruss, a három élő szobor követi. Nagyfokú önfegyelmet, erőt és ügyességet követel az úgynevezett bronz szám, melyben a csoport három tagja élő szoborcsoporttá merevedve alkotja a gúlákat. A műsor méltó befejezése a Bukovina ugródeszkacsoport. Lélegzetelállító hármas, négyes és ötös szaltókat mutatnak be tíz-tizenkét méter magasságba emelkedve.

Néhány érdekesség a Medrano Cirkuszról

A cirkusz utazásai során évente átlagosan tízezer kilométert tesz meg több mint hétszáz keréken, melyhez száz köbméter üzemanyagot használnak fel. A cirkuszkonvoj, ha egy sorba állítanánk minden járművet, egy kilométer hosszú lenne. A cirkusz teljes elektromos hálózatának kiépítéséhez több mint öt kilométer hosszú kábel szükséges. A cirkuszsátorhoz felhasznált PVC borítású ponyvaanyag több, mint ötezer négyzetméter összfelületű és teljesen tűzmentesített.

A sátor felépítéséhez és berendezéséhez szükséges vasszerkezeti anyagok súlya kb. száz tonna. Ezek az anyagok a sátorcövekek, tribünök, körrudak, antennák, és egyebek. A növényevő állatok takarmányozásához évente kb. háromszáz tonna szénát, harminc tonna zöldséget, gyümölcsöt, öt tonna korpát és zabot használnak fel. A kérődzők évente öt mázsa vitaminozott sót nyalogatnak el. A ragadozók évente tizenhat tonna marhahúst, ezerötszáz tojást és nyolc és fél hektoliter tejet fogyasztanak

Az utazócirkusz istállója hatvan méter hosszú, melyben 24 önálló boksz van kialakítva, hogy minden lónak legyen külön-külön egy. Az állatok almozásához négyszáz tonna szalmát és ötven tonna fűrészport használnak fel.

A műsorhoz használt világítás (fényszórók, fejgépek, intelligens lámpák, stb.) összteljesítménye kétszázötven kilowatt. Az előadások biztonságos megvilágításához két generátor áll rendelkezésre, melyek összteljesítménye négyszáz kilowatt és napi négyszáz liter gázolajat fogyasztanak. Amennyiben a cirkusz tengerentúlra utazik, egy komphajó teljes rakterét elfoglalják a cirkuszfelszerelések és az állatok.

Egy cirkuszműsor utaztatása rendkívüli logisztikai feladatot ró a szervezőkre, mely már egy évvel a turné kezdete előtt elkezdődik. Meg kell tervezni és szervezni a turné útvonalát, a városok sorrendjét tekintettel a nagyságukra, a helyi és az állami ünnepekre.

Meg kell szerezni a szükséges engedélyeket a területfoglaláshoz, az elektromos, a víz és a csatornahálózathoz való csatlakozásához. A terület takarításának megszervezése a cirkusz távozása után ugyancsak nagyon fontos feladat. Fontos továbbá az állatorvosi papírok és kiviteli engedélyek elintézése, a rendőrségi engedély beszerzése, tűzoltóság és orvosi ügyelet biztosítása, valamint az artisták munkavállalási és tartózkodási engedélyének megszerzése. Lényeges még a kellő marketing, azaz a köztéri, a sajtó, rádió és tévébeli reklámok megszervezése is.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Aida a Nagycirkuszban
  2. ZETApress » Jubileum a Nagycirkuszban

Szóljon hozzá!