ZETApress

hírportál

Bohóckodva gyógyítanak

Páratlan születésnapi ünnepség a Piros Orr Bohócdoktoroknál. Megalakulásának 15. évfordulóját ünnepeli a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány a józsefvárosi I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikán ? tudtuk meg a koradélutáni sajtótájékoztatón.

A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen 1996-ban éppen itt jelentek meg az első bohócdoktorok, hogy a kórtermekben a csendet vagy a sírás hangját a beteg gyermekek vidám kacagása váltsa fel. A cél és az alapelv a kezdetek óta semmit sem változott: minél több kis beteghez eljutni, és nevetéssel segíteni gyógyulásukat.

A fejlődés azonban ? köszönhetően a támogatóknak, cégeknek és magánembereknek ? látványos. Ma már 10 kórházban 27 speciálisan képzett, nagyszerű bohócdoktor tevékenykedik, akik az alapítvány létrejötte óta több mint 200 ezer beteg gyermek arcára varázsoltak mosolyt. Sőt, öt éve időseket is látogatnak, két idős-otthonban keresik fel őket rendszeresen. Mint kérdésemre elmondták, megértéssel és szeretettel náluk is a szívükhöz jutnak el csakúgy, mint a gyerekeknél.

Az alapítvány nagy hangsúlyt fektet a bohócdoktorok szakmai és pszichológiai képzésére annak érdekében, hogy minél felkészültebbek legyenek. 2004-ben ebből a célból csatlakozott a Piros Orr a Red Noses Clowndoctors International (RNI) szervezethez. A hét tagállam: Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Horvátország és Szlovénia alapítványai kölcsönösen segítik egymást szakmailag. Művészeti vezetőik rendszeresen összegyűlnek, tapasztalatokat, javító ötleteket cserélnek, brainstormingokat tartanak, új programokat dolgoznak ki és adnak át egymásnak. Célszerűnek tartanák, ha az Európai Unió mind a 27 tagállamában is jelen lehetnének!

A Red Noses tagországok művészeti vezetői idén hazánkban találkoztak. Ez a nemzetközi csapat, Európa legjobbjai a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány létrejöttének 15. évfordulója alkalmából egy nagy nemzetközi bohócdoktori vizitet tart az ünnepség helyszínén, az I. Számú Gyermekklinikán. Ilyen még nem volt soha, sehol, mégis biztos a siker. Hiszen e soknyelvű, felkészült társulatnak létezik egy közös nyelve: a szeretet.

Rövid számvetés

A Piros Orr 27 bohócdoktora speciálisan képzett művész, akik gyógyító nevetést visznek a beteg gyermekek kórházi ágyához. A nevetés hatékonyan csökkenti a stresszt, s ezáltal olyan élettani folyamatokat indít el, melyek segítik a betegség legyőzését. Az első kórházi Bohócterápia Részleget ? melyből a nemzetközi Piros Orr hálózat ered ? Michael Christensen New York-i bohóc hozta létre 1986-ban. A magyarországi Piros Orr Alapítványt 1996-ban alapította az osztrák Rote Nasen szervezet, 2004 óta szerződéses partnere a Rote Nasen Intemational-nak.

A bohócdoktorok kettesével ágyról-ágyra látogatva személyes kapcsolatot építenek ki a betegekkel. Heti látogatásaik alkalmával zenélnek, énekelnek, báboznak, zsonglőrködnek és bevetik sajátos improvizációs eszköztárukat is. Bűvészkedéssel és varázslással oldják a gyerekek kórházi szorongását. Mulatságos tevékenységüket megelőzően minden alkalommal konkrét ismertetést kapnak a kórházi orvosoktól, ápolóktól az osztályon fekvő gyerekek állapotáról.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 1998 óta közhasznú szervezet, melynek költségeit adományok fedezik. Kérik, hogy adóink 1%-át ajánljuk fel a 18090628-1-41 számukra! A bohócdoktorok 1999-ben 3084 beteg gyereket látogattak meg, a látogatások száma ma meghaladja az évi 25 ezret. A programban résztvevő kórházak száma a kezdeti egyről (Bókay János utcai I. Számú Gyermekklinika) tízre nőtt. Az Alapítvány szeretné Magyarország összes gyermekkórháza számára felajánlani tevékenységét. Kollégánk kérdésére megerősítették, hogy a Parlamentben is elkelne a munkájuk, képviselőink szívébe is szívesen varázsolnának egy kis vidámságot.

Szóljon hozzá!