ZETApress

hírportál

Otello a Bakáts téren

A FEFE múlt heti rendezvényeiről már beszámoltunk. Ma este fél 9-kor a Bakáts téri rendezvénysorozat befejezéseként Verdi: Otellóját láthatjuk. Pénteken már bemutatták egyszer az olasz nyelvű operaelőadást Valló Péter Kossuth-díjas, érdemes művész rendezésében.

A címszerepet a világhírű Emil Ivanov, a tragikus sorsú Desdemonát Sümegi Eszter alakítja, aki a külföldi operaházak egyik leggyakrabban felkért előadója. A zenekart a Magyar Állami Operaház Juventus-díjas karmestere, Kaposi Gergő vezényli.

Azt hiszem, ez nem lett volna egy jó házasság. A jó házasság mindenek előtt bizalmon alapszik. És milyen bizalom az, amit egy nap képes úgy megingatni, hogy estére már gyilkossá tegyen? Utoljára kisiskolás koromban történt meg velem, hogy egy hamis levél azon nyomban szétrombolta a kapcsolatomat a kislánnyal, akinek udvaroltam. Otello… A dicső hadvezér érzelmileg kicsit ilyen kiskamasz. És épp akkorra érik meg, mikor már késő, Desdemona halott. Az igazi tragédia ekkor következik be: nem ad magának több esélyt, öngyilkos lesz ? vallja Kaposi Gergő karmester a műről.

A címszerepet alakító, római születésű, bolgár Emil Ivanov Szófiában végezte el a konzervatóriumot, és a debütálása is ide köthető. A bécsi Belvedere énekversenyén első helyen végzett. Azóta a világ legtöbb jelentős operaházában megfordult már, és mindenhol nagy sikert aratott.

Sümegi Eszter világszerte elismert szopránénekesnő 1992-ben megnyerte a Philadelphiában megrendezett Luciano Pavarotti Nemzetközi énekversenyt. A következő évben végzett a Liszt Ferenc Zeneakadémia opera tagozatán, majd bekerült a Magyar Állami Operaház tagjai közé. A számos kitüntetéssel jutalmazott énekesnő ? többek között ? Berlin, Párizs és Torontó színpadán is elkápráztatta már a közönséget. Sümegi Eszternek önálló lemeze is megjelent, Love, Blood & Fire címmel.

Jago szerepében Fokanov Anatolij áll a Bakáts tér színpadára. Az orosz származású magyar operaénekes, 2004-től a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. Szülőföldjén az operairodalom összes jelentős bariton szerepét elénekelte. 1992-óta a Magyar Állami Operaház tagja.

G. Rossini: Kis ünnepi mise

A záró műsort már szóltunk, most beszéljünk a nyitóról is. Gioacchino Rossini olasz zeneszerző a világhírű operái mellett számos egyházi művet is írt. Ezen alkotások körébe tartozik a Kis ünnepi mise is (Petite messe solennelle, 1864), amelyet a Ferencvárosi Fesztivál nyitórendezvényeként, a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc templomban hallhatott a közönség június 13-án és 15-én este fél 8-kor. Az előadáson közreműködött a Budapesti kórus, Kaposi Gergő vezényletével. Szólistáik Szendrényi Kati, Mukk József, Jekl József és Balatoni Éva voltak.

Igazi unikum ez a mű. Már a címe is különös. Petite messe solennelle. Kis ünnepi mise. Hogy lehet valami ünnepi, mégis kicsi? A Rossinitől megszokott ironikus fricska ez, vagy az árnyalt fogalmazás csodája? Nos, azt hiszem, inkább az utóbbiról lehet szó. Terjedelmét, hatalmas és csodálatos kórus-freskóit szemlélve ünnepi, a kísérő ?zenekar? létszámát tekintve ugyanakkor kicsi, hiszen mindössze egyetlen zongora és egy harmónium nyújtja a négy szólistának és a kórusnak a hangszeres aláfestést. De talán épp ez teszi ezt a művet egészen egyedivé és izgalmassá, a tartalom magasztosságának és a hangszerelés szerénységének egymásra feszülése ? vallotta Kaposi Gergő karmester.

Ella István orgona koncertje

Június 14-én este fél 8-kor volt hallható Ella István orgonaestje a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc templomban. A koncert során olyan zeneszerzők művei csendültek fel, mint Mozart, Bach, Händel és Mendelssohn. Az est vendégelőadója Kertesi Ingrid operaénekesnő volt.

Ella István a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Gergely Ferenc professzornál orgonálni, Vásárhelyi Zoltán professzornál pedig karvezetést tanult. Miután megszerezte a diplomáját, Weimarban és Lipcsében folytatta tanulmányait Johannes Ernst Köhler (orgona és improvizáció), valamint Olaf Koch (karmester) professzoroknál. Karmesteri diplomáját 1974-ben szerezte meg Wittenbergben, ahol a Hallei Filharmonikus Zenekart vezényelte. Orgonaművészként több kiemelkedő hazai és nemzetközi díjat is magáénak mondhat.

Kertesi Ingrid tizenkilenc évesen kezdte a Zeneakadémiát – előtte nyolc évig csellózni tanult, majd Sziklay Erika növendékeként 1986-ban diplomázott. Még abban az évben szerződött a Magyar Állami Operaházhoz, ahol magánénekesként egyre fontosabb szerepekhez jutott. Kimondottan kedveli a barokk zenét, az oratóriumokat, miséket, kantátákat. Számos nemzetközi versenyen is részt vett, amelyeken a győztesek között szerepel.

Szóljon hozzá!