ZETApress

hírportál

Hídünnep a Lánchídon

Egy híd születésnapját ritkaságszámba megy megünnepelni, szombaton mégis ezt tesszük, tudtuk meg délelőtt a Vigadó téren horgonyzó Columbus hajón. Fővárosunk jelképe a Lánchíd, mely az összefogást szimbolizálva ragyog a Duna felett, a legszebb látképet biztosítva. Nincs olyan turista, aki úgy utazna el, hogy ne örökítené meg legalább egyszer oroszlánokkal őrzött büszkeségünket.

A Budai oldalon, a Clark Ádám téren szombat délelőtt 11órától Gyerekszemmel címmel, gyerekjátszóval, kézműves programokkal és gyermekelőadással várják a kicsiket és nagyokat. 11-kor a Zamatőrök Zenekar gyermekkoncertje ? aki a Budapest Fringe Fesztivál díjazottja ? hallható, majd fél 1-től a Kolibri Színház műsora következik. 3 órakor kezdődik a Duna Karnevál: menet indul Budáról Pestre a Lánchídon át.

Budapestet másként láthatjuk 5 órától. A délután folyamán olyan zenekarokat, társulatokat látnak vendégül, akik Budapestre egy kicsit más szemel is tekintenek. Kiemelt jelentőségű számukra fővárosunk, nemcsak mint alkotóhelyük, hanem névadójuk is. A Dudapest Cirkusz, a Grand Hotel Budapest, a Budapest Bár és a Budapest Klezmer Band ebbe a sorba tartozik.

A Pesti oldalon, a Roosevelt téren is 11-kor kezdődik a XIII. Duna Karnevál, az alábbi résztvevőikkel: Trákia Zenekar (Bulgária, Plovdiv), Leszczyniaci Táncegyüttes (Lengyelország, Swidnik), Hajik Táncegyüttes (Szlovákia), EL.KE.LAM. Hellenic Táncegyüttes (Görögország, Athén), EAYA Táncegyüttes (Egyiptom, Kairó), Yunnan Maple Táncegyüttes (Kína, Kunming), Cordella Táncegyüttes (Olaszország, Palermo) és Szőttes Táncegyüttes (Szlovákia, Pozsony).

Fél 4-től fél 7-ig kerül sor a 3. Budapest Fringe Fesztivál díjazottjainak koncertjére: előbb a Grupo Bahia Samba világzenei koncertje, majd a Dunakeszi Koncertfúvósok, végül az Utca SzAK: Matt ? commedia dell?arte következik. Fél 9-kor a Dorretta Carter ? A Tribute to James Brown fejezi be a sort. Az egyszerűen csak soul-dívaként emlegetett énekesnő varázslatos hangja és előadásmódja igazi zenei ínyencség a gospel, a funk és a soul bűvkörében.

Budapest Búcsú a Hősök terén

A jövő hétvége programja a színházművészet köré szerveződik. 16 és 22 óra között a színházi évad zárása alkalmából Budapest színházai, társulatai ? mint a Budapesti Operettszínház, Örkény Színház, Kolibri Színház ? mutatkoznak be hosszabb-rövidebb műsoraikkal, ízelítőt adva jelenleg futó vagy a következő évadban bemutatandó műsoraikból. A színházi programok között ? szombaton fél 6-tól ? a Fővárosi Önkormányzat vendégei, Ho Si Minh-város művészeti delegációja lép fel.

Vasárnap a Hősök terén a Budapesti Búcsú keretében este fél 7-től Leonard Bernstein-est kezdődik. A programban hallható A városban (On the Town) ? három táncjelenet és a West Side Story ? szimfonikus táncok, valamint Gil Aldema: Haszid hangulatban. Közreműködik: a Budapesti Fesztiválzenekar és a ?klezmerkirály? Giora Feidman (klarinét). Vezényel: Fischer Iván. Az egyórás előadás azért kezdődik a korábban megszokott 7 óránál félórával előbb, hogy a nézők hazaérjenek az Eb-döntőre. Az első hétezer néző ajándékba megkapja a papírszéket is.

A Nyár a Lánchídon programsorozat további rendezvényei: július 5?6. világzene: Palya Bea, 12?13. performansz: Méhes Csaba, 19?20. crossover: Szirtes Edina ?Mókus?, 26?27. jazz: Fekete Kovács Kornél, augusztus 2?3. tánczene: Marót Viki, 9?10. Classic: Boldoghy Kummert Péter és 16?17. folk: Szokolay Dongó Balázs.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nyár a Lánchídon

Szóljon hozzá!