ZETApress

hírportál

Liszt oratóriuma

Tavaszi bérletsorozat indul a Művészetek Palotájában. A Pannon Filharmonikusok idei első koncertje ma este fél 8-kor lesz a 2011-es budapesti bérleti sorozatuk keretében ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

Liszt életművében is jelentős zeneművet ráadásul nehéz művet csendítenek fel a ma esti koncerten a Filharmonikusok. Ez Krisztus oratóriuma, Liszt Ferenc életművének kiemelkedő alkotása. A háromrészes, tizennégy tételes oratórium komoly kihívást jelent minden zenekar számára. A Pannon Filharmonikusok e ritkán hallható művel indítja bérletsorozatát, melyet Peskó Zoltán zeneigazgató vezényel a Művészetek Palotájában.

Ez a zenei alkotás, mely a szerző legjelentősebb műve vált a Liszt-év fontos nyitó koncertje témájául, melyet tegnap a pécsi közönség élvezhetett, ma a budapesti, míg holnap a bécsi Stephansdomban lesz hallható.

A Krisztus oratóriumban saját emberi küldetésünkkel szembesülhetünk, ami a földi halandók, emberek életében sokszor nem egyszerű. Minden ember életének a sajátja. Ez a mű segít abban, hogy meglássuk magunkat, a saját utunkat. A műben tisztán nagyzenekari tételek váltakoznak szólistákra és zenekarra, kórusra, csak szólóra és zenekarra, illetve orgonakíséretes kórusra írott tételekkel. Liszt Ferenc húsz évig dolgozott az oratóriumon, amelyet élete egyik fő-művének tekintett, és amelynek első bemutatója 1873-ban volt a weimari Herder-templomban, a szerző vezényletével.

Közreműködők: Alessandro Codeluppi ? tenor, Geiger Lajos ? bariton, Cser Krisztián ? basszus, Váradi Zita ? szoprán, Kovács Annamária ? alt, az MR énekkara (karigazgató: Somos János Csaba), a Honvéd Férfikar és a Budapesti Stúdió Kórus (karigazgató: Strausz Kálmán).

Szóljon hozzá!