ZETApress

hírportál

Szavazzunk prímásainkra!

Balogh Kálmán és a Rendhagyó Prímástalálkozó a világ legjobbjai között. A legrangosabb világzenei szaklap, a Londonban megjelenő Songlines közzétette a world music műfaj legfontosabb elismeréseként számon tartott Songlines Music Awards ez évi jelöltjeinek listáját.

A Legjobb együttes kategóriában a magyar népzene supergroupja, a Rendhagyó Prímástalálkozó és a két világhírű cimbalomművész, Balogh Kálmán és Lukács Miklós is szerepel. A zenekedvelők négy kategóriában (Legjobb előadó, Legjobb együttes, Kultúrák közötti együttműködés, Új felfedezett) szavazhatnak kedvenceikre a magazin honlapján január 31-ig.

A Rendhagyó Prímástalálkozó nevű formációban olyan kiváló zenészek muzsikálnak együtt, mint a hegedű-virtuóz Pál István Szalonna és Vizeli Balázs, a világhírű cimbalmos, Balogh Kálmán, a gitárfenomén Both Miklós és a kiváló fúvós, Dresch Mihály. Dresch Mihályról elsősorban a dzsessz, Balogh Kálmánról a világzene, Both Miklósról pedig a rock hangzásvilága jut eszünkbe, ebben a formációban azonban ők is népzenét játszanak, természetesen saját egyéniségüknek, stílusuknak megfelelően.

Szólóikhoz a hagyományos népi hangszerek legjobb hazai mesterei adják a kíséretet: Doór Róbert nagybőgős és Mester László brácsás, a ?koncertmester? pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. A Prímástalálkozó két kiváló énekesnője: Herczku Ágnes és Korpás Éva. Balogh Kálmán és Lukács Miklós 2009-ben készített közös lemezt, amely népzenei feldolgozásokon és saját szerzeményeken alapul, s amelyet a tradicionális magyar hangszeren, a cimbalmon adnak elő ? tudatta Ambrus Ildikó.

Szóljon hozzá!