ZETApress

hírportál

Olivér és a gyilkos

Ákos a Madách Színházban ? 1.

Kovács Ákos a napokban ünnepelte 40. születésnapját. Az egykori Bonanza Banzai frontemberével tíz évvel ezelőtt hosszan beszélgettem a Biarritz Étteremben a Napi Magyarország tudósítójaként. A Madách Színház akkor már hetek óta telt ház előtt játszotta Szirtes Tamás rendezésében Lioner Bart sikermusicaljét, a Charles Dickens regényéből írt Oliver!-t. 1998 elejétől az ismert rock-sztárt is felfedezhettük a színpadon. Ákos Bill Sikes, fénykorát élő gazember szerepét játszotta, a hármas szereposztás miatt felváltva Barabás Kiss Zoltánnal és Crespo Rodrigóval. A vele készült tízéves interjút holnap közöljük.

A darab a sokmilliós nagyvárosban, Londonban játszódik, jóval a századforduló előtt. A nyomornegyedekben tengődő szegények között a gyermekek a legkiszolgáltatottabbak, közülük csak minden második éli meg az ötéves kort. A darabbeli Olivér ennél már nagyobb. Tízévesen tengődik a Mrs. Corney igazgatónő (Psota Irén és Kalmár Magda) vezette dologházban, s már-már beletörődik sorsába; csak akkor lázad fel, szökik meg, amikor édesanyját kikiáltják utcalánynak. Ezután kerül aztán az utcagyerekek közé, s itt találkozik Bill Sikes-szal, a későbbi gyilkossal.

Ákos a dickensi Angliában

A darabban az utcagyerekeket gyermekszínészek játszották, a főszerepen Kazi Balázs, Siklósi András és Kőrösi Gábor osztoztak, míg mellettük további húsz-harminc gyerek volt alkalmanként a színpadon. A színészek közül Haumann Péter együtt játszott lányával, a főiskolát akkor végző Petrával, míg a másik szereposztásban Fagint Szerednyei Béla, Nancyt Für Anikó alakította. S akik miatt Olivér sorsa a darab végére jóra fordul ? mert azt elárulhatjuk, hogy happy end után távozunk ? a Bronwlow szerepében lévő Zenthe Ferenc és Avar István, valamint a születése óta árva Olivér származását felfedő, Old Sallyt játszó Papp Éva és Menszátor Magda.

A hatvannyolc éves szövegkönyvíró, dalszöveget író és zeneszerző Bart már harmincegy évesen Anglia legnépszerűbb zeneszerzője volt. Az Olivér! is akkoriban készült, s Londonban öt, a Broadway-n négy évig játszották. Nálunk ?98. január 18-ig játszották a Madách Színházban, mert március végéig a társulat az Erzsébet körúton egyéb darabokat mutatott be. Ezután kezdődött el a színházépület másfél éves felújítása, amikor a társulat az Erkel Színházba költözött.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Színpadra lettem ?kitalálva?

Szóljon hozzá!