ZETApress

hírportál

Hobó szülinapja

Újabb korszakos zenekar lép le végleg a színpadról. A 33 éves Hobo Blues Band utoljára ad koncertet a legendás Hobo, Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János felállásban. Vendégként közreműködik: Deák Bill Gyula és Madarász Gábor.

A Hobo Blues Band 1978-ban indult Hobo szombat esti blues-zenekaraként, majd rövid idő alatt bombaként robbant be a hazai rock-életbe. 26 nagylemezt és egy kislemezt készítettek pályafutásuk során, amelyek a magyar nyelven valaha megjelent legfontosabb, legmeghatározóbb alkotások közé tartoznak a műfajban ? tudta meg Lantai József a minapi sajtótájékoztatón.

Hobo 33 évesen alapította a HBB-t, 2011. február 12-én, 66. születésnapja előestéjén a Papp László Budapest Sportaréna színpadán búcsúzik el a közönségtől és 33 éves zenekarától. Ebből az alkalomból jelenik meg a Halj meg és nagy leszel! ? című válogatáslemez, amelyet maga Hobo szerkesztett. ? Hát még egyszer és utoljára nekirugaszkodunk, hogy felidézzük legkedvesebb dalaink egy estébe beleférő részét és elbúcsúzzunk egymástól és Önöktől ? vallja Hobo.

Az albumra 16 olyan dalt került fel, amelyek mind-mind valamilyen szempontból meghatározóak a Hobo Blues Band történetében. A lemez alkalmas időutazásra, elmélyülésre, nosztalgiázásra, szórakozásra, bármilyen CD-játszóba illik a nappaliban, hálószobában vagy az autóban. Ha valakinek csak ez az egy lemez kerül a HBB életműből a birtokába, már kap egy átfogó képet. Amennyiben többre kíváncsi, akkor fontos támpont a továbblépéshez, azonban egy biztos: kihagyhatatlan!

A dalok sorrendje: 1. Mindenki sztár, 2. Vadember, 3. 3:20-as blues, 4. Nem hallod, üvöltök! 5. Kopaszkutya, 6. Gyáva bohóc, 7. Szabadíts fel! 8. Nem lehet két hazád, 9. Mesél az erdő, 10. Mata Hari, 11. A három testőr D?Artagnan ellen, 12. Országút blues, 13. Rohadt rock and roll, 14. Üvöltő vadállat, 15. Közép-európai Hobo blues 2. 16. Halj meg és nagy leszel!

Búcsúlevél

Vége felé közeledik 42 éve kezdődött ámokfutásom. Eljött az ideje rendezni és befejezni a dolgokat. Pályám leghíresebb lépése a Hobo Blues Band megalapítása volt 1978-ban. Tervek és célok nélkül, saját örömömre hoztam össze a csapatot. Nem gondoltam hosszú pályafutásra, munka melletti, szombat esti zenekarnak indultunk. Fekete bluest és fehér rock and rollt játszottunk, kiegészítve pár verssel. A közönség igénye és kihívása megváltoztatta hozzáállásomat, Saját dalok sorozatát kezdtük írni, majd lemezeket is csináltunk.

Akkor 33 éves voltam, most, az utolsó koncerten 66 leszek, a zenekar pedig feleennyi. Sok csodálatos és néhány keserű évet töltöttem el itt, sok-sok zenész társaságában, a közönség érdeklődése és kifogyhatatlan türelme kíséretében. A zenekar legnagyobb egyéniségeinek évtizedek óta saját útjai vannak, többüknek nagyon sikeres. A régi banda újbóli összehozására tett kísérletek 2009-ben mindannyiunk más elfoglaltságai miatt sikertelenek voltak, nekem pedig ma sincs kedvem a nosztalgiázásra. Ezért úgy döntöttem, hogy ennek a rögös, de gyönyörűséges útnak legyen szép a vége.

A HBB 30. születésnapján, 2008-ban tizenöten léptünk fel, a koncert igyekezett átfogó képet adni a három évtized munkásságáról. Ezt nem akarom megismételni. Most a számomra leginkább meghatározó muzsikusokat kértem fel. Sajnos, Fuchs Laci már nincs köztünk. Megkerestem Póka Egont, Solti Jancsit, Tátrai Tibit, indoklásommal együtt elmondtam nekik a búcsúkoncert ötletét, amit ők jó szívvel megértettek és elfogadtak. A ?66-os és ?33-as számok összecsengése pedig kézenfekvővé tette a dátumot.

Vendégként meghívtam Deák Bill Gyulát, akivel majdnem 6 évet töltöttem a HBB-ben és Madarász Gábor gitárost, akivel az utóbbi időben dolgozom. Így ezen az estén együtt lesz zenészmúltam és jelenem. De jövőm is. (Ha még van.) Hát utoljára nekirugaszkodunk, hogy felidézzük legkedvesebb dalaink egy estébe beleférő részét és elbúcsúzzunk egymástól és Önöktől. Engedjék meg, hogy búcsúzásként az Önök figyelmébe ajánljam ezt az albumot. Köszönet Kedves Mindannyijuknak ezért a 33 évért! Tisztelettel: Hobo.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Duplázva búcsúzik a HBB! | ZETApress

Szóljon hozzá!