ZETApress

hírportál

Cirkuszfesztivál hetedszer

Ha január, akkor cirkuszfesztivál. Igaz nem mindig, csak a páros években. Így van ez már 1998-tól immár hatodszor. Mi? Hogy mi a címben hetediket írtunk! Igen, mert a legelső, a ?96-os még márciusban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik rendezvénye volt: fesztivál a fesztiválban.

Az artisták seregszemléje azóta önálló életre kelt, s a tavaszból a télbe került. A januári holtszezonban érkeznek ide a porond művészei a világ négy sarkából, hogy szinte ingyen ? csak önköltségi áron ? szórakoztassák a nagyérdeműt a kezdeti három helyett immár öt napon. Csaknem száz artistát várnak 11 országból, tudtuk meg tegnap a Fővárosi Nagycirkuszban rendezett sajtótájékoztatón.

Két önálló műsorral készülnek. Csütörtökön és vasárnap este, meg vasárnap délelőtt az A menűt, míg pénteken és szombaton este és szombat délután a B-t mutatják be. A díjátadó gála hétfőn este lesz. A nemzetközi zsűri akkor ítéli oda az arany, ezüst, bronz Európa-díjat, valamint a két fővédnök ? az OKM, és a Főpolgármesteri Hivatal ? díjait. A MACIVA és egyéb támogatók is adnak át különdíjakat. Idén először a Sajtódíjat is oda fogják ítélni valakinek. A fődíjak Czinder Antal Munkácsy-díjas szobrászművész alkotási.

A külföldi fellépőkkel a hazaiak is megmérkőznek, de akadnak művészek versenyen kívül is. Szombat délelőtt a magyar artisták produkciójára kerül sor. Idén is legalább tízezer nézőre számítanak. Ötvenmilliós költségvetésből gazdálkodnak a szervezők, melyhez a hazai és külföldi szponzorok mellett a tévétársaságok segítségét is várják.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Csinálták a fesztivált

Szóljon hozzá!