ZETApress

hírportál

Mensch a Nemzetiben

MÁV Szimfonikusok ? Zádor Jenő emlékhangverseny lesz a Nemzeti Múzeum Dísztermében október 12-én, délután 5 órakor. Vezényel: Howard Williams, közreműködik: Kelemen Barnabás ? hegedű és Kokas Dóra ? cselló.

A Mensch Nemzetközi Alapítvány csatlakozik ahhoz a hangversenysorozathoz, amely Daniel Pearl, a Pakisztánban 2002-ben, fiatalon és brutálisan meggyilkolt amerikai zsidó újságíró tiszteletére kerül megrendezésre, több száz helyen világszerte.

A Mensch Alapítvány elutasítja a terror ideológiáját, és a Budapesten október 12?én tartandó koncerttel adózik Danny emlékének. A tehetséges hegedűművész egész életében a barátságot és az emberiességet hirdette, szavakkal és zenével egyaránt.

Bátorsága példaértékű: ? Az apám zsidó, az anyám zsidó, és én is zsidó vagyok! ? ezek voltak Daniel utolsó szavai gyilkosaihoz. Ezzel a hangversennyel emlékezünk a Magyarországon született Zádor Jenő (Eugene Jenő) életére és munkásságára is. A nagyszerű művész élete sokban kötődik Los Angeleshez, a városhoz, ahol Danny nevelkedett.

Műsoron Zádor Jenő: Aria és Allegro. Rózsa Miklós: Sinfonia Concertante. 1.Allegro non troppo, 2. Tema con variazioni, 3. Allegro con brio. A szünetet követően Zádor Jenő: Csárdás Rapszódia, öt zenekari vázlat. 1. Introduction, 2. Autumn Pastorale, 3. Phantasy, 4. Scherzo rustic, 5. Finale ? Fugue. Végezetül Magyar Capriccio ? tudatta Angyal László Aviator.

Szóljon hozzá!