ZETApress

hírportál

Pécsi muzsika

A jövő zenéje lesz Pécsett október 10-én, vasárnap. A hazánkban még kuriózumként számon tartott kortárs klasszikus zene világhírű német képviselője, a musikFabrik Karlheinz Stockhausen, míg a magyar UMZE Arnold Schönberg, Vajda Gergely és Dinyés Dániel műveiből ad koncertet vájt-fülűeknek a Pécs2010 programsorozat keretében, Európa Kulturális Fővárosában.

A magyar közönség előtt a XX. század második felének emblematikus német zeneszerzője, Karlheinz Stockhausen befejezetlen Klang (Hang) zenei ciklusának Ébredés és Ragyogás című darabjával mutatkozik be Pécsen a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő világhírű kölni musikFabrik ? tudta meg Lantai József.

A német zeneszerző élete utolsó éveiben úgy tervezte, hogy egy teljes ciklust alkot a nap 24 órájáról. Haláláig végül huszonegy darab készült el, amelyek utolsó hat kompozíciójának idei ősbemutatója a musikFabrik nevéhez köthető. A zenekar mutatta be a pécsi programban is szereplő Klang: 12. óráját (Ébredés), amelyet Stockhausen szoprán szaxofonra, trombitára és csellóra komponált, és amelyhez ? mint mindegyik órához ? egy meghatározott szín, itt a világossárga társul. A koncert második fele ? a 10. óra (Ragyogás) ? kénes zöld színben pompázik, és a trió a lassanként szeptetté bővülő együttes mozgására épül.

A Jövő zenéje-sorozat második koncertjén lép fel a kortárs klasszikus zene első számú hazai népszerűsítője, az UMZE Kamaraegyüttes. A névválasztás nem volt véletlen. Az 1911-ben hasonló célkitűzéssel, azaz a kortárs magyar és külföldi zeneszerzők műveinek repertoáron tartására létrehozott Új Magyar Zene Egyesületének alapításakor olyan progresszív zeneszerző-zsenik játszottak szerepet, mint Bartók Béla, Kodály Zoltán vagy Weiner Leó.

Az egykori tömörülés nevét idéző Kamaraegyüttest Rácz Zoltán vezeti és a 2010-11-es évadban rezidens karmestere az Egyesült Államokban élő Vajda Gergely. A programon szereplő három darab mindegyike ? ha úgy tetszik ? irodalmi vonatkozású. Arnold Schönberg: Pierrot Lunaire-je a belga költő Albert Giraud verseit dolgozza fel, míg Vajda Gergely: Utazás Faremidóba című darabja Karinthy Frigyes azonos című regényén alapul. Dinyés Dániel: Canti senza parole című kompozíciójában részlet hangzik fel az ótestamentumi Jób könyvéből.

A musikFabrik Karlheinz Stockhausen koncert ideje október 10-e, vasárnap 19 óra, helyszíne a PTE ÁOK Szigeti úti Dr. Romhányi György Aula, míg az UMZE ? Schönberg koncert időpontja november 13-a, szombat 19 óra. Mindkettőre külön buszjárat indul az ?56-osok teréről.

Szóljon hozzá!