ZETApress

hírportál

Esti slam a hajón

A Műcsarnok, az A38 Hajó és a Time Out Budapest este fél 7-től bemutatja a Budapest Slam 3 ? Roots / Gyökerek című előadását ? tudtuk meg a tegnap esti sajtótájékoztatón az A38 hajón. Fellépők: Slam Performance: Bob Holman (USA) & Samantha Thornhill (Trinidad).

Slam-verseny is lesz Ludditák (Móki & Tita), Bárdos Deák Ági, Saiid (Akkezdet Phiai), Újonc (Akkezdet Phiai), Id (Slam Poetry Budapest), IndianA, Zeek, Ponza, B-Best, Daniel Brownwood közreműködésével. Zene: Sabák Péter ? basszusgitár, Boros Levente ? dob, Sági Viktor ? gitár. Vizuál: Kiégő Izzók, Moderál: Aldo & Gyukics Gábor. Fotóink Lantai József felvételei.

A nyolcvanas évek New Yorkjából indult slam poetry, ez a modern, közvetlen, élő ?író-olvasó találkozó? szép hagyományokra tekint vissza Magyarországon is. E rímes-ritmikus-szójátékos-szellemes, improvizált verspárbaj egyik legfontosabb hazai sorozata, a Műcsarnok által létrehozott Budapest Slam mostani állomása a Budapest Slam 3: Roots / Gyökerek az A38 Hajón. A verseny résztvevői a honi underground rap- és slam legjobbjai lesznek, az est fényét pedig a slam poetry két nagysága, a fáradhatatlan szervező, Bob Holman és a bájos tanító, Sam Thornhill slam-bemutatója emeli.

A slam poetry egyfajta modern, élő költészeti stílus, amely a nyolcvanas években alakult ki, elsősorban New York művésznegyedeiben. Többnyire fejből mondott, improvizált szövegről van szó, amelynek ott és azonnal kell ütnie, hiszen a slam-estek (az 8 Miles című Eminem-filmből ismert rap-viadalokhoz hasonlóan) voltaképp párbeszédek, és céljuk, hogy az ?ellenfelet? legyőzzük a szellemesség, az ötletesség, a ritmus és a rím eszközeivel.

A slam-mozgalom gyorsan terjedt, és bár a mainstreambe nem került be, kicsiny, de annál lelkesebb rajongótábora futótűzként terjesztette az igét. Máshogy nem is történhetett volna, hiszen a slam poetry lényege az alulról építkezés, az underground és a személyesség. Sorra alakultak a legkülönbözőbb slam-klubok, ahol a hét bármely napján bárki összemérhette pergő nyelvét akár a legnagyobbakkal is ? igen laza szabályok között.

Természetesen Magyarországnak is megvan a maga slam-közössége, melynek sztárja dominánsan az egyébként is rappelő, magukat új, közvetlenebb közegben is kipróbáló MC-kből lettek. A honi slam-szubkultúra elsősorban Budapesten és Veszprémben erős, de alkalmi estek vannak Pécsett, Debrecenben, Szegeden vagy Zalaegerszegen is. A közösségépítésnek nagy lendületet adott, hogy a budapesti Műcsarnok felkarolta a civil kezdeményezést, és 2006-ban útjára indította Budapest Slam sorozatát.

Mindezidáig két nagy poetry slam-rendezvény volt látható a Műcsarnokban, valamint elkészült egy DVD is, a Kiégő Izzókkal együttműködésben. Az első esemény témája Budapest, a másodiké a szolidaritás volt. Mivel a poetry slam ? ez az imporvizatív, nyílt színen előadott költészeti műfaj ? minden országban másként honosodik meg, a Műcsarnok azt gondolta, érdemes és izgalmas megnézni a műfaj gyökereit, eredetét. Ezért lett az A38 Hajón megrendezett est címe: Roots / Gyökerek.

A szeptember 25-ei eseményen az A38 Hajón fellép Bob Holman, a New York-i slam legelkötelezettebb szervezője, aki a manhattani Lower East Side-on nyitotta meg a Bowery Poetry Clubot, és – terveink szerint és minden valószínűséggel ? megszólal a poetry slam kitalálója, Marc Smith is online interjú formájában. Bob Holman a ?90-es évek második felének és a kétezres évek első évtizedének egyik legnagyobb hatású és legfáradhatatlanabb kultúraszervezője ? emellett természetesen kitűnő slam poetry-előadó. Azon kevesek egyike, akik kitörtek a szűk szubkultúrából, és füstös klubok falain túl a nagyközönség számára is elérhetővé tették a slamet.

A Bessie előadói díjas Holman Poetry: Spots című tévéműsora háromszoros Emmy-díjas, számtalan kiállítás és költői est kurátora, és a világ egyik legizgalmasabb irodalmi műsora, a United States of Poetry producere. Volt kiállítása a velencei Peggy Guggenheim gyűjteményben, szervezett rendezvényeket a Frankfurti Könyvvásárra, workshopot a Roskilde fesztiválra, emellett számtalan egyetem díszdoktora és vendégelőadója. Nehezen hihető, hogy e hiperaktív élet mellett 2002-től még saját slam-klubját is vezeti. Még nehezebben hihető, hogy időt szakít egy rövid magyarországi turnéra, pedig így lesz.

A brooklyni születésű, de trinidadi származású SamThornhill le sem tagadhatná, hogy pedagóguscsaládba született. A nyolcéves kora óta aktívan író Thornhill az egyetemen is szépírást hallgatott, és jelenleg a Juillard School költészettan-tanára. A kortárs amerikai irodalom fiatal generációjának egyik kiemelkedő képviselője, aki mind aktív költő-előadóként, mind oktatóként sokat tett a slam poetry népszerűsítéséért.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Részletes program, bőséges információk, interjúk, fotók, galériák, belehallgatás, fórum, jegyfoglalás és jegyvásárlás az interneten. A foglalt jegyeket kapunyitásig kérjük átvenni! Kapunyitás a programok meghirdetett kezdése előtt egy órával. A koncertteremben tilos a dohányzás, dohányzó vendégeink az A38 Hajó fűtött orrteraszán gyújthatnak rá.

Szóljon hozzá!